YÖK Başkanı: Açık arşiv ile üniversitelerin performansı izlenebilecek

YÖK Başkanı: Açık arşiv ile üniversitelerin performansı izlenebilecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerin kütüphanelerinde uygulanacak açık arşiv projesi ile üniversitelerin araştırma ve yayın performanslarının izlenebileceğini söyledi.

Mevlüt Kazan'ın haberi:

YÖK merkez binasındaki ‘Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek’ konulu programda konuşan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya üniversitelerin kütüphaneleri hakkında yapılacak olan yenilikler hakkında bilgi verdi.
Başkan Çetinsaya, bilgi toplumunun dinamikleri düşünüldüğünde üniversitelerin etkili bir altyapı bilgisine sahip olmalarını, bu altyapıyı günün gereklerine göre sürekli güncellemelerini bilgi ile birlikte çalışılabilirliği sağlamalarını zorunlu olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Eğitim, öğretim ve araştırmanın en önemli paydaşlarından biri olan kütüphanelerin basılı ve elektronik formattaki bilgiyi sağlamaları, organize etmeleri ve mekandan bağımsız olarak 7/24 hizmete sunmaları bunlardan beklenen olağan hizmetler haline gelmiştir.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILMASINA RĞMEN RAKAMLAR MÜTEVAZİ

Son yıllarda gerek ULAKTİM gerek ANKOS’un önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Çetinsaya, “Bu sayede üniversitelerin elektronik yayınlara erişiğinde ciddi artışlar meydana geldi. Buna rağmen istatistiklerin dünyasına girdiğinizde dünyada Türkiye’nin geldiği yer itibariyle, dünyanın 16. Ekonomisi olması ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin yüksek öğrenim yeri itibariyle baktığımızda rakamlarımız mütevazi.” olduğunu belirtti.
Bunu Türkiye kütüphaneleri hak etmediğini vurgulayan Çetinsaya, şöyle devam etti:
“Ayrıca kütüphaneler artık akademik, bilimsel çıktılar toplayan uluslararası standartlara uygun biçimde organize eden açık erişim hizmetlerine uygun sistemler üzerinden ulaştırmacıların kullanımına sunan üniversitelerde üretilen bilgilerin uzun dönemli korunması ve araştırılması için birlikte çalışan organizasyonlar haline gelmektedir.” ifadesinde bulundu.
Kütüphanelerde yapılan yenilikler hakkında bilgi veren Çetinsaya, kütüphanelerde yapılacak olan ‘açık arşiv meselesi’ ile ilgili bilgiler verdi. Çetinsaya,” Bu proje ile Türkiye üretilen bilimsel çalışmaların her üniversitede kurulacak arşivlerde toplanması uluslararası standartlara göre uygun edilmesi ve araştırmacıların kullanımına planlanması açıklanmaktadır. Proje ile kurulan sistemler üniversitelerin araştırma ve yayın performansları izlenebilecek.”

''KÜTÜPHANECİLİĞİN YARINLARI İÇİN BU YAZ ZOR OLACAK''

Üniversitelerin ilgili rektör, rektör yardımcılarından, üniversitelerin ilgili kütüphane yöneticilerinden beklentileri olduğunu dile getiren Çetinsaya, konuşmasına şöyle devam etti. “Bu projeye sahip çıkmalarıdır. Çünkü bizim teknik olarak altyapı olarak her şeyimiz hazır. Önemli olan artık bundan sonra üs yöneticilerin bu konuya ilgi göstermesi ve bu projeyi Eylül ayının sonuna kadar tamamlamalarıdır. Çünkü Ekim ayında sizlerde bu projeyi bütün Türkiye’ye ve bütün Dünyaya ilan edeceğiz. Bu yaz kütüphaneciler için çok zor bir yaz olacak. Aynı zamanda çok güzel bir yaz olacak. Türkiye’nin ve kütüphaneciliğin yarınları için.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.