Yılmaz: 55 üniversitede cami inşaatı devam ediyor

Yılmaz: 55 üniversitede cami inşaatı devam ediyor

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hükümetin desteğiyle 55 üniversitede cami inşaatını devam ettirdiğini, bunlardan 20 kadarının tamamlandığını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesine yapılan Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi açıldı. Açılışa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu da katıldı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Diyanet Başkanlığı'nın son 4-5 yıl içerisinde üniversitelerle camilerin buluşturulması noktasında önemli bir adım attığını söyledi. Prof. Yılmaz, cami ve camianın aynı kökten, iki kelime olduğunu belirterek, "Cami, cem eden, camia da Arapça dilinde üniversite demektir." dedi. Yılmaz, cami ve camianın izdivacının yepyeni nesillerin ortaya çıkması adına son derece önemli bir adım olduğunu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hükümetin desteğiyle 55 kadar üniversite cami inşaatını devam ettirdiğini, bunlardan 20 kadarının tamamlandığını ve üniversite öğrencilerinin hizmetine sunulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Cami, bizim kalplerimizin cem olduğu yer, üniversite, beyinlerin, kafaların cem olduğu yer. Oysa ki insanın yetişmesi için hem kafanın hem kalbin birlikte atması, birlikte beslenmesi önemli. İnşallah gençlerimiz camiada, üniversite içerisinde kafalarını, beyinlerini en güzel modern bilgilerle donatacaklar, üniversite civarındaki camilerimizde de kalplerini, gönüllerini donatacaklar."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da cami ve kültür merkezinin hayırlı olmasını diledi. Işık, "Güzel bir vesileyle bir araya geldik. Medeniyetin en önemli göstergeleri şehirlerdir. Merkezin de en önemli yapısı camilerdir. Medeniyet merkezimizde ibadet ve eğitimi ayırmak mümkün değildir." dedi. Konuşmaların ardından, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu dua etti, ardından açılış kurdelesi kesildi. Programa katılanlar cami ve kültür merkezini gezdi.

UMUTTEPE CAMİİ VE KÜLTÜR MERKEZİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi'nin karşısında, 2 bin 513 metrekarelik alan üzerine kuruldu. Altta üç bodrum kat, kültür merkezi ve üstte cami ana kısmı olarak tasarlandı. Cami üst yapısı, klasik cami mimarisine, parçalı kubbe tasarımı ile atıfta bulunan modern bir tarzda planlandı. Mahfil katı dahil 550 metrekare olan ana cami mekanında yaklaşık 600 kişi ibadet edebiliyor. İhtiyaç halinde çok amaçlı salon da ibadete açıldığında, cemaat kapasitesi bin 100 kişiye ulaşıyor. Cami bahçesi, yine klasik cami tasarımlarında bulunan revaklı avlu özelliğiyle yarı şeffaf saçaklar ile çevrelendi. Katlı olarak planlanan kültür merkezinde ise birinci bodrum katta, 200 metrekare fuaye ile desteklenmiş 350 metrekarelik çok amaçlı salon, 56 metrekarelik 2 adet seminer ve toplantı odası, 1 adet imam lojmanı, bay ve bayan abdesthane ve tuvaletler bulunuyor.

KÜTÜPHANE VE KAFETERYA DA VAR

İkinci bodrum katta, 650 metrekarelik kütüphane, yaklaşık 350 metrekarelik kütüphane destek alanı var. Bu alan, tuvaletler, internet kafe, dinlenme salonu ve fuayeden oluşuyor. Bodrum katta, sirkülasyon alanları hariç 210 metrekarelik kapalı salonda kafe ve oyun alanları bulunuyor. Umuttepe Camii ve Kültür Merkezi’nin her katı müstakil girişler ile desteklenerek, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda kullanılabilme özelliğine de sahip. Planlama esnasında cami arsasının doğusunda kalan dağ-vadi manzarasının her kattan rahatlıkla seyredilebilmesi için özel çaba gösterildi. Cami katındaki seyir terası, bu özelliğiyle ibadet öncesi ve sonrası cemaatin öncelikli tercihi oluyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.