‘Yıldız’ları söndüren alkol

Türkiye’yi idare edenler görmek istemese de, yaşanan hadiseler ‘alkollü içki’lerin gençliği ne hâle getirdiğine şahitlik ediyor. Uyuşturucu bağımlısı ve alkol problemiyle gündemden düşmeyen ‘ünlü şarkıcı’ Amy Winehouse, evinde ölü bulunmuş.

Haberi duyuran gazeteler “O da artık efsaneler arasında” ve “O da artık 27’lerden biri” başlıklarını kullanmışlar.
Bir defa, dünyanın da kabul ettiği ‘kötü alışkanlıklar’a müptela bir ismin, ‘efsane’ olarak adlandırılması ve bir anlamda gençlere ‘lider, öncü, ulaşılmak istenen kişi’ gibi sunulması yanlış. Gençlere, gerçekten ‘iyi’ olan sanatçılar örnek olarak gösterilmeli. Bunu hatırlatmamız, “Düşene bir de sen vur” anlayışı olarak görülmemeli. Keşke bu gibi isimler de düştükleri bataklıktan kurtulabilse. Daha da önemlisi, keşke böyle isimler, içinden çıkılması zor benzer bataklıklara düşmese. Gerek medyanın ve gerekse idarecilerin asıl yapması gereken de bu değil mi?

Öyledir, ama maalesef Türkiye’de bile bu yönde ciddî bir gayret görülmüyor. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bataklığa sürüklemek isteyenlere karşı ciddî tedbirler alınmıyor. Daha kötüsü, ‘tehlikeli’ hareketler ‘dost’ gibi görülüyor, reklamları yapılıyor.
Bu haberin yer aldığı bazı ‘büyük gazete’lerin sayfaları yine ‘alkollü içki reklamları’ ile kirletilmişti! Bir yanda alkol neticesinde ölen bir ‘efsane’, öte yanda yeni ölümlere kapı açacak bir alışkanlığın reklamı! Bu çelişki, Türkiye’yi idare edenlerin uyanması için yetmez mi? (Haber ve alkollü içki reklamı için bakınız: Milliyet, 24 Temmuz 2011)

“Efsane şarkıcı”nın “27’liklerden biri” sayılmasının da bir anlamı varmış. Başka bazı sanatçılar da bu yaşta ölümü tattıkları için o şekilde isimlendiriliyormuş. Gazeteler bu konuda da bir ‘liste’ yayınlamış. İşte, “27 yaşında ölen” efsaneler:

*Brian Jones: Rolling Stones’un kurucuları arasında yer alan Jones, 1969’da evinin havuzunda boğulmuş olarak bulundu. *Jimi Hendrix: Tarihin en önemli elektro gitaristlerinden kabul edilen Hendrix, 1970’te bir otel odasında öldü. Ölüm nedeni uyku hapları ve şarabı karıştırıp kendi kusmuğunda boğulmasıydı. *Janis Joplin: 1960’ların en önemli müzisyenlerinden biri olan Joplin de, Hendrix gibi 1970’te öldü. Ölüm nedeni aşırı dozda uyuşturucuydu. *Jim Morrison: The Doors grubunun solisti Jim Morrison, 1971’de Paris’te bir otel odasında ölü bulundu. Ölüm nedeninin kalp krizi olduğu düşünülüyor. *Kurt Cobain: Nirvana’nın solisti Kurt Cobain, 1994’te Seattle’daki evinde intihar ettiğinde 27 yaşındaydı. (Agg.)

Şunu kabul etmek lâzım ki, alkol ve benzeri bütün ‘öldürücü’ler sadece ‘meşhur’ların değil, meşhur olmayan milyonların da ölümüne sebep oluyor. Türkiye’de de benzer misalleri görmüyor muyuz? Dünün bazı meşhurları alkole bağlı esirlik ve hastalıklar sebebiyle tedavi görmüyor mu? Ya da bugün vitrinleri süsleyen, attığı her adımı haber olan meşhurların kaçı alkol ve uyuşturucu/ öldürücü müptelası?

Alkol ve uyuşturucu/ öldürücülere karşı çok daha dikkatli, tedbirli ve kararlı olmak lâzım. Önemli olan meşhurların ve meşhur olmayanların bu tuzağa, bu bataklığa düşmemesi. Çünkü düştükten sonra kurtulmak çok daha zor ve meşakkatli. O halde el ve gönül birliğiyle insanlığı söndüren bu musibete karşı çıkmak lazım.

Türkiye’yi idare edenlere bir defa daha sesleniyoruz: Lütfen, ilk adım olarak alkollü içkilerin gazeteleri kirleten reklamları engellensin! Devamında da aileleri ve gençleri ikâz eden yayınlara ağırlık verilsin. Hep birlikte bu yangını söndürelim. Tabii ki duayı da unutmayalım...

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.