Yıldız: Kuraklık doğalgazın daha fazla kullanılmasına yol açar

Yıldız: Kuraklık doğalgazın daha fazla kullanılmasına yol açar

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, artan kuraklığın HES’lerin elektrik üretimini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Selçuk Kapuci'nin haberi:

Yıldız, yağmurun az yağması ve kuraklık riskinin, doğalgazın daha fazla kullanılmasına yol açacağına işaret ederek, "Mart ayındaki yağışlar, inşallah bizim öngörülerimizi olumlu yönde etkiler." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yeni başkan ve üyeleri ağırlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, artan kuraklığın HES’lerin elektrik üretimini nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya Taner Yıldız, şu karşılığı verdi:

"Doğal gaz, bir önceki yılların altında kalmıştır. Kar ve yağmurun istenilen oranda yağmamış olmasının enerji sektörüne olumsuz yansımaları olur. Tükettiğimiz enerjinin dörtte birini HES’lerden elde ediyoruz. O barajlarda biriken sulardan elde ediyoruz. Enejiyi zamanında temin etme açısından hangi enerji kaynağının bulmuşsak onunla yapmak zorundayız. Yazın doğal gaz tüketimimiz artabilir. Gerek termik santrallerimizin gerek yerel kaynaklarımızın, güneşin, rüzgarın HES’in her birinin hayata geçirilmesi lazım. Her gün bir gazeteyi açtığımızda bir HES’le ilgili durdurulma kararı alındığı, çevre ile beraber davranmamış olmamıza rağmen, çevre ile beraber davranmamıza rağmen, bir çevre ile ilgili haberin bir yatırımımızı engellediğini görüyoruz. Kendi ayağımıza sıkmayalım. Bu kaynaklar hepimizin. Vatandaşımızın kaynağını vatandaşa döndürmeye çalışıyoruz. Bir işin nasıl tarif edileceğini söyleyenler varsa dinleriz. Ama bir işin nasıl yapılmayacağını söyleyen varsa, kusura bakmasın işimize gücümüze bakarız. Yağmurun az yağması ve kuraklık riski, doğalgazın daha fazla kullanılmasına yol açar. Mart ayındaki yağışlar, inşallah bizim öngörülerimizi olumlu yönde etkiler."

"VERGİ İLE ALAKALI BİR İNDİRME VARSA BUNU DESTEKLEYECEĞİZ"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in akaryakıtta vergi yükünün nispeten yüksek olduğu, vergi tabanının genişletilmesi kapsamında bir indirim gelebileceğine yönelik açıklamalarını ve akaryakıt fiyatlarının nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Sayın Maliye Bakanımızın yönetiminde onun başkanlığında yapılan çalışmada, bizlerde tabi ki taraf oluruz. Benzin ve özellikle motorinde. Bildiğiniz gibi 12 yıl kadar önce AK Parti hükümetlerinden önce bir benzin aldığınızda her 100 birimlik benzinin 70 birimlik kısmı vergiydi. Bugün ise 58 TL'lik kısmı vergidir. Yani oran olarak vergi dürülmüştür. Bu daha fazla düşürülebilir mi? Evet Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı yapıyor. Aynen motorinde olduğu gibi, motorinde de biliyorsunuz 100 birimin içerisinde 65 birimlik kısmı vergiydi 12 yıl önce. Şuanda 50 TL'lik kısmı vergidir. Yani oran olarak düşmüştür. Daha fazla düşmesi sayın Maliye Bakanımızın da bahsettiği direkt vergilerin kayıt içiyle beraber daha fazla toplanmasına vesile olacaktır. Bunlar yapıldığı kadar dolaylı vergilerden kesintiler yapılabilir. Eğer vergiyle alakalı düşürülme çalışması varsa tabiî ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bunu destekleyecektir."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.