Yılda 80 bin kişi kanserden hayatını kaybediyor

Yılda 80 bin kişi kanserden hayatını kaybediyor

Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesi dünya ve Türkiye ile ilgili kanser verilerini açıkladı.

Dünya genelinde 2012 yılında 14 milyon insana kanser teşhisi konulduğunu ve bunların 8 milyonunun hayatını kaybettiğini anlatan Gültekin, “Ülkemizde genel anlamda yıllık 165 bin vatandaş kanser teşhisi konulmakta. Ülkemizde ölümlerde ilk sırada kalp, ikinci sırada kanser gelmekte. Türkiye’de kanserin ölüm oranı yaklaşık yüzde 20’dir. Yani ölen 5 kişiden 1’i kanserden hayatını kaybediyor. Her yıl 80 bin kişi kanserden dolayı hayatını kaybetmekte.” diye konuştu.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Sıhhiye’deki dernek genel merkezinde düzenlenen toplantıda Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin değerlendirmelerde bulundu.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, her yıl 14 milyon insanın kansere yakalandığını söyledi. 2008 yılında her yıl 12 milyon insanın kansere yakalandığını belirten Kutluk, “Bu rakam artarak 14 milyona yükseldi. Kansere yakalananların 8 milyonu hayatını kaybetti. Kötü haber kanser artmaya devam ediyor iyi haber ise çaresiz değiliz yapabilecek çok iş var.” dedi.

DÜNYA GENELİNDE EN FAZLA ÖLÜME AKCİĞER KANSERİ NEDEN OLUYOR

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, dünyada 2012 hesaplamalarına göre 14 milyon kanser teşhisi bulunduğunu, 8 milyon kişinin de kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dünya genelinde erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğünü anlatana Gültekin, “Dünya genelinde en fazla teşhis edilen kanserler ise akciğer ve meme kanserleridir. En fazla ölüme akciğer kanseri neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Yeni kanser istatistikleri ile Türkiye’deki rakamlar karşılaştırıldığında Fransa, Avusturalya, Almanya Kanada, ABD, İngiltere ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu anlatan Gültekin, “Bu ülkelerde kansere yakalanma oranı her 100 bin kişide 300’ün üzerinde iken Türkiye’de bir yılda her 100 bin kişiden 221 kişiye kanser teşhisi konuluyor. Akciğer kanserleri ve obeziteye bağlı kanserler önemli yer teşkil etmekte. Yürüttüğümüz kanser kontrol programları çerçevesinde herkesin sımsıkı sarılması gerekiyor. Vatandaşlar arasında farkındalık oluşturmalı ve davranışsal değişiklikleri gerçekleştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

YILLIK 165 BİN VATANDAŞ KANSER TEŞHİSİ KONULMAKTA

Türkiye’de en son yayımlanan istatistiklere göre erkeklerde her 100 bin kişide 270, kadınlarda ise her 100 bin kişi de 173 kişiye kanser teşhisi konulduğunu anlatan Gültekin, “Kadın erkek ortalamamız ise her 100 bin kişide 221 kişiye kanser teşhisi konulmakta. Erkeklerde birinci sırada akciğer kanseri alıyor. 100 bin kişi de 66 erkeklerdeki kanserini yüzde 25’i akciğer kanseridir. Onu prostat kanseri takip eder görülme sıklığı 100 bin kişi de 36 yüzde 11, sonra mesane kanseri 100 binde 21 ve yüzde 8’dir. Dördüncü sırada bağırsak kanseri vardır 100 binde 21’dir ve yüzde 7. Beşinci sırada mide kanseri gelmekte 100 binde 16 yüzde 6,2’dir. Kadınlarda ise en sık meme kanseri oranı 100 binde 40,6’dır ve yüzde 23,4’tür. İkinci sırada troid kanseri gelmekte 100 bin kişi de 18,6 ve yüzde 8,5, üçüncü sırada bağırsak 100 binde 13,4 ve yüzde 7,9 , dördüncü sırada rahim kanseri 100 binde 9,3 yüzde 5 ve beşinci sırada akciğer kanseri 100 binde 8,1 yüzde 5’dir. Genel anlamda yıllık 165 bin vatandaş kanser teşhisi konulmakta. Çocuklarda ise nadir görülen lösemi ve lenfoma ön sıradadır.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’deki en önemli ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıklarının geldiğini vurgulayan Gültekin şunları söyledi; “İkinci sırada ise kanser gelmekte. Türkiye’de kanserin ölüm oranı yaklaşık yüzde 20’dir. Yani ölen 5 kişiden 1’i kanserden hayatını kaybediyor. Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde ise oran yüzde 30’dur. Kansere bağlı ölümler yüzde 20 oranındadır. Kanser ölüm nedenleri oranında kalp hastalıklarından sonra ikinci sıradadır. Ülkemizde yılda 165 bin kişi kanser teşhisi konmakta. Kansere bağlı yıllık ortalama 80 bin civarında insan hayatını kaybetmekte. Kanser teşhisi konan vatandaşlarımızın 5 yıllık rakam oranı yüzde 50’nin üzerindedir. Dünya genelinde bu rakam yüzde 60 civarındadır. Tedavi, ölüm ve görülme sıklıkları genel dünya ortalamaları ile benzer gitmektedir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.