Yılda 6,5 ton altın çıkarılan ilimiz

Yılda 6,5 ton altın çıkarılan ilimiz

Avrupa'nın sayılı Türkiye'nin ise ikinci büyük altın madeni olan sahadan yılda 6.2 ila 6.5 ton arasında altın çıkarıyor.

Erzincan'ın İliç İlçesi'ndeki Avrupa'nın sayılı Türkiye'nin ise ikinci büyük altın madeni olan Çöpler Köyü'ndeki sahadan yılda 6.2 ila 6.5 ton arasında altın üretiliyor. günlerini yaşıyor. İlçeye 8 kilometre uzaklıktaki Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Maden İşletmesi projeye başladığı 1999 yılının ardından tüm jeolojik ve ekonomik çalışmaları 2007 yılında tamamladıktan sonra yatırım kararı aldı. 2008 yılında ÇED, GSM ve Orman izinlerinin alınması ile birlikte faaliyete başlayan işletmede 22 Aralık 2010 günü ilk altın dökümü gerçekleştirildi. Maden sahası içerisinde kalan 230 nüfuslu Çöpler Köyü tüm binaları ve müştemilatı ile maden sınırlarının 1.5 kilometre dışına Karasu Nehri'nin yakınındaki Gembaşı mevkisine köy halkının ve köy tüzel kişiliğinin rızası ile taşındı. Köylülere iki katlı olmak üzere 33 konut yapan şirket , bunun yanında imamevi ve camide inşa etti.

Şimdiye kadar 21 ton altın üretimi yapılan Çöpler maden sahasında, 30 ton üzerinde altın üretimi yapılması hedefleniyor. Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, Türkiye'nin yılda 33 tonluk bir üretim yaptığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin yıllık altın tüketimi 170 ton. Türkiye aslında altına bağımlı ve dışarıdan ithal eden bir ülkedir. Biz yıllık ortalama 6.2 ila 6.5 ton arasında üretim yapıyoruz. Bu da Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor. Çöpler maden, Avrupa'nın sayılı sahalarından biridir. Mevcut müteahhitlerimizle birlikte binin üzerinde çalışan var. Özellikle mavi yakalı dediğimiz kısmın yüzde 90'ı yöresel istihdam ile sağlanmış. Aynı şekilde beyaz yakalı olarak tanımlanan iş gücünün de mümkün olduğu kadar yerelden olması için gayret içindeyiz" diye konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE 10 YILDA 750 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLADI

İlk arama faaliyetlerinin başladığı 2004 yılından 2010 yılına kadar Çöpler Maden sahasının Türkiye ekonomisine katkının 750 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşletmeye alındığı 2010 yılından itibaren bu katkıya baktığımızda 540 milyon dolarlık bir ekonomik değer oluşturulmuştur. Bunun 128 milyon doları doğrudan devletimize vergi olarak ödenmiştir. Bu verginin içerisinde yaklaşık 30 milyon dolarda devlet hakkı vardır. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında maden şirketinin şimdiye kadar 2.9 milyon dolar alt yapı yatırımı yaptı ve 1.3 milyon dolarda desteğimiz oldu."

ANAGOLD MADENCİLİK

Anagold Madencilik A.Ş, Çukurdere Madencilik San. Ve Tic.Ltd.Şti. adıyla 2000 yılında Ankara'da kuruldu. Şirket ilk olarak merkezi ABD'nin Denver şehrinde bulunan ve Kanada borsasında işlem gören Anatolia Minerals Development Limited'in Türkiye'de faaliyet gösteren bir alt şirketi olarak madencilik alanında çalışmaya başladı.

2011'de Anatolia Minerals Development ile Avustralya Menkul Kıymetler Borsasına kayıtlı Avustralya'nın en büyük üçüncü altın üreticisi konumunda olan Avoca Resources Limited'in birleşmesi sonucunda ise Alacer Gold Corporation kuruldu. Alacer Gold, Türkiye'de sahip olduğu varlık portföyü ile orta ölçekli bir uluslararası altın üreticisi ve arama şirketidir. Şirket, sağlam geliştirme ve arama projeleri ile desteklenen ve sürdürülebilir bir işletme niteliği taşıyan Çöpler Maden İşletmesine sahiptir. Anagold Madencilik, Alacer Gold ve Lidya Madencilik'in ortak bir kuruluşu olarak Türkiye'deki maden faaliyetlerini yürütmektedir.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.