Yılda 500 Milyon Dolarlık İlaç Çöpe Gidiyor

Yılda 500 Milyon Dolarlık İlaç Çöpe Gidiyor

Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, yılda 22 milyar dolarlık ilaç kullanılan Türkiye'de 500 milyonluk ilacın çöpe gittiğini söyledi.

Yalova'da "akılcı ilaç kullanma projesi" vatandaşlara tiyatro oyunu ile anlatıldı. Yalova Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteği ile Raif Dinçkök Kültür Merkezi çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıda ilaç israfına dikkat çekildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan Dr. Ali Alkan, Ecz. Mesil Aksoy, Yalova Halk Sağlığı Müdürlüğünden Dr. İbrahim Dedecan ve Yalova Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı programın oturum başkanlığını Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mesut Başak yaptı.
 
Açılış konuşmasını yapan Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, Türkiye’nin kişi başına ilaç tüketiminde ilk sıralarda yer aldığına dikkati çekerek, "Yapılan araştırmalar yıllık 22 milyar dolarlık ilaç kullanılan ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın çöpe atıldığını göstermektedir. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu göstermektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı ilacın tesirini azaltırken, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır" dedi.
 
Akılcı İlaç Kullanımı Birim Sorumlusu Ecz. Mesil Aksoy, antibiyotik izleme ve değerlendirme çalışmalarını anlatırken, Avrupa’da en çok antibiyotik kullanan ülke olduğumuzu, Türkiye'de Hollanda’dan üç kat daha fazla antibiyotik tükekildiğini söyledi.
 
"HAPI YUTTUK"
4 saat süren panelin ardından akılcı ilaç kullanımının işlendiği, profesyonel ekip tarafından yazılarak sergilenen komedi türünde “ Hapı Yuttuk”  adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
 
Programa AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan ve İstanbul, Kocaeli, Bursa, Düzce, Bolu, Sakarya, Balıkesir illerinden idareciler katıldı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.