Yığılca arısına talep artıyor

Yığılca arısına talep artıyor

Sokmayan iyi huylu türleri ve az sayılarıyla çok bal üreten özellikleriyle ünlenen Yığılca arısına talep, gün geçtikçe artıyor.

Yığılca Bal Arıları, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Kooperatifi Başkanı Söğüt, "Yılda 10 bin ila 15 bin ana arı üretimimiz var. Geçen seneden verilen siparişleri şu anda hala hazırlamaya çalışıyoruz. Talep çok fazla, yetiştirmekte zorlanıyoruz" dedi.
 
Düzce'de sokmayan iyi huylu türleri ve az sayıyla çok bal vermesiyle ünlenen Yığılca arısı üreticileri, talebi karşılamakta zorlanıyor. Yığılca Bal Arıları, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Söğüt, ana arı üretim tesisinde arılıksız şekilde çalıştıklarını ve yörenin arısına talebin çok fazla olduğunu söyledi. Tesiste günde yaklaşık bin larva transferi yaptıklarını anlatan Söğüt, "Arı üretimi çok meşakkatli bir iş, bunları ilk gün başlangıç kovanına süt almaları için bırakırız. 24 saat orada beklettikten sonra bitiş kovanı dediğimiz başka bir kovana alıp orada da 48 saat bekletiyoruz. Gözlerin kapanmasını bekleriz, gözler kapandıktan sonra kaç tane larvanın tuttuğuna bakarız. Tutmaya eğimli olanları birleştirip bu gözlerin tamamının kapanmasını sağlamak için tekrar bitiş kovanına bırakıyoruz. 10 ya da 11 gün bekleyip kozaların kapanmasını bekleriz" diye konuştu. Sögüt, bu sürecin sonunda bitiş kovanlarından alıp, tek tek çiftleştirme kovanlarına verdiklerini anlatarak, arıları çiftleştirme kovanlarına verdikten sonra bir iki gün içerisinde kozalarından çıktığını kaydetti. Kozalarından çıkan ana arıların bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıktığını dile getiren Sögüt, "Çiftleşme uçuşundan kovana dönen ana arılar, yumurtlamaya başlarlar. Biz bu yumurtaları kontrol eder, düzenli yumurta atıp atmadığına bakarız. Bizim satış kriterlerimize uygun olup olmadığını gözlemler ve o gözlerin on gün süreyle kapanmasını bekleriz. Kapandıktan sonra gözler düzgün ise, bunları müşterilerimize, arı üreticilerine satışa sunarız" diye konuştu.

TALEP FAZLA, YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYORUZ

Sögüt, süreci uzun olan bu işlemde oldukça fazla sipariş aldıklarını vurgulayarak, "Yılda 10 bin ila 15 bin ana arı üretimimiz var. Geçen seneden verilen siparişleri şu anda hala hazırlamaya çalışıyoruz. Talep çok fazla, yetiştirmekte zorlanıyoruz. Saf ırkı yakalamak için burada çalışmalar yapıyoruz. Kooperatifimizin amacı, Yığılca ırkını saflaştırıp bal üretecek arıları çoğaltmak. Hijyen davranışı ve bağışıklığı yüksek olabilecek kabiliyetteki arıları ayırıp onlardan lavra transferi yapıyoruz" dedi. Her kovanın özelliklerini not edebilmek için kovanların üzerine numaralar yazdıklarını dile getiren Sögüt, "Arının bir de renk seçimi vardır. Özellikle sarı, lacivert, yeşil, beyaz ve kırmızı gibi canlı renkleri algılar. Kovanın üzerine renkli ve büyük yazılar yazmamız, arının yukarıdan yön tayinini daha iyi yapabilmesi içindir. Yüzde 90 oranında temizleme oranına sahip ırkları ayırıp onlarda işlem yapıyoruz" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.