YGS'de ilk 40 saniyede soruyu çözemediyseniz...

YGS'de ilk 40 saniyede soruyu çözemediyseniz...

Uzun sorular yalnızca Türkçe ve Sosyal Bilgiler testlerinde değil, Matematik Testi’nde de var.


Yüksek Geçiş Sınavı’nda (YGS), adaylara Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler’den oluşan 4 farklı testin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltiliyor. Adayların en başarısız oldukları testlerden birini matematik oluşturuyor.
 
Geçen yıl 40 soruluk Matematik Testi’nin yapılma ortalaması 5.2 oldu. Özellikle geçen yıl matematik soruları önceki yıllara göre daha zor ve çok işlemliydi. Adaylar bu soruları çözerken çok zaman kaybetti. Doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı içeren eleyici sorulardan oluşan testte sözelciler zorlandı, eşit ağırlık öğrencileri zaman kaybetti. Zekâya dayalı yorum soruları sayısalcılara de ter döktürdü. Geçen yıl geometri soruları ise önceki yıllara göre kolay oldu. YGS’nin matematik soruları giderek ALES tarzına benzemeye başladı.
 
MATEMATİKTE SAYILARA VE PROBLEMLERE DİKKAT
 
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Matematik Testi’nde sayılar ve problemler konularının çok önemli olduğuna dikkat çekerek adaylara uyarılarını şöyle sıralıyor.
 
ÇOK HIZLI GEÇMEYİN
 
Adaylar soruları çözerken okuduğunu anlamalı, sonra çözmeli. Bazen adaylar metinleri çok hızlı geçiyor. Bu hatayı yapmayın, dikkatli okuyun.
 
UZUN SORU ÇIKABİLİR
 
Soruların uzun ve çok işlemli olması adayları ürkütüyor. Bu tür sorular sizi ürkütmesin. Sorulardaki işlem hatalarına da dikkat edilmeli.
 
EN ÇOK HATA YAPTIRAN SORULAR
 

Problem tarzı güncel sorularda öğrenciler soruyu hatalı kuruyor ve sonuca ulaşamıyorlar. Ayrıca daha çok okuduğunu anlama, anladığını işleme geçirebilme becerisi ve hızlı olmayı gerektiren sorularda da hata yapılıyor.
 
SORULARIN NİTELİĞİ DEĞİŞİYOR
 
Matematik Testi’ndeki soruların niteliği değişti. Sorular daha hacimli, anlatılan bilgiyi kavrayıp kavramadığına yönelik oldu. Yani aday okuyacak, anlayacak, işleme geçirecek ve vazgeçmeden ısrarcı bir şekilde soruyu çözecek.
 
ÇOKLU İŞLEM GEREKTİRİYOR

 
Sorular kolay değil son birkaç yıldır çok işlem içeren sorular çıkıyor. Birbirinin içine geçmiş konular var. Eleyici, ispat isteyen, bir şeyin nedenini irdeleyen sorular yer alıyor.
 
TAKILIP KALMAYIN
 
Sınav anında belli sorulara takılıp kalmamak gerek. İlk 40 saniye soru çözümüne yönelik bir şey yapamıyorsa o soru geçilmeli. Ancak soruları çözmeye gayret etmeden de boş bırakmamalı.
 
MATEMATİK DİLİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

 
Problem modeli sorular çok çıkıyor. Türkçe’yi matematik diline ve sonuçta işleme çevirmek gerekiyor. Matematik dilini bilmek bu noktada önem kazanıyor. Son 2-3 yıl çıkmış sınav sorularını çözmeleri sınav başarısına katkı sağlar. Ayrıca uzun sorularda sabırlı olmaları önemli.
 
BARAJI AŞAMAYANLARIN SAYISI ARTACAK
 
YGS’ye girecek 2 milyondan fazla gencin tercih hakkı kazanması ve üniversiteli olabilmesi için aşmaları gereken iki farklı baraj var. Bu barajlardan birini aşanlar önlisans programlarını tercih edebilecek, diğerini aşanlar ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecekler.
YÖK, YGS’nin ilk barajı olan 140’ı, geçtiğimiz aralık ayında 150 puana çıkardı. Uzmanlara göre adayların önlisans ve bazı lisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan YGS barajının 10 puan yükseltilmesi, baraj altında kalanların sayısını 200 binden 400 bine çıkaracak. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, “10 puanlık bir yükselmenin anlamı 4 net daha fazla çıkarmak. Yaptığımız hesaplamalara göre geçen yıl 140 puan barajının altında 207 bin aday kalmıştı. Bu yıl ise sayı 400 bini bulur” diyor.
 
SINAVIN TABAN PUANLARI
 
SINAV sonuçları 2 taban puan çıkaracak. YGS puan türlerinden en az birinden 150.000-179.999 arasında puan alanlar meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. LYS’lere katılamayacaklar. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha yüksek olanların ise iki hakkı var. Birincisi LYS’lere girecekler. İkincisi de hem meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
 
150 PUAN BARAJI NASIL AŞILACAK?
 
Sınav sonucunda 150 puanı aşanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecekler. Bu adaylar üniversitelerin kendilerinin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 12.5 başarı oranını yakalamanız gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan 4 testten ortalama 5’er net olmak üzere toplam 20 net çıkarırsanız YGS’nin ilk barajı 150 puanı aşmış olursunuz.
 
180 PUAN BARAJINI AŞMAK İÇİN
 
YGS’nin ikinci barajı ise 180 puan barajı. LYS’lere katılmak için 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu barajı aşmanız için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını yakalamanız gerekir. Bunun için 4 testten ortalama 8’er net olmak üzere 32 net çıkarırsanız LYS’lere girmek için gereken yüzde 20 başarı oranını da tutturmuş olursunuz.
 
KOPYAYA 2 YIL MEN
 

Kopyanın yaptırımları ağır. Bu durumda savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, aday 2 yıl sınavlara girmekten men ediliyor.


Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.