YGS başvuruları yarın başlıyor

YGS başvuruları yarın başlıyor

Üniversite adaylarının gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvurular yarın başlayacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzuna göre, ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular 2-15 Ocak, Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular ise 21-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. YGS, 23 Mart 2014 Pazar günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek. Adaylar 2014-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz satışı yapılmayacak. Adaylar sınav başvurularını 3 TL karşılığında yapacak. Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylarla mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS'ye başvurusu olan ve kayıtlarda geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.

Kılavuza göre, YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.

-MEZUN ADAYLAR BAŞVURULARINI ÖSYM SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN YAPACAK-

Sınava meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylar hariç, ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların girmeleri zorunlu olacak. Mezun durumda olan adaylardan ilk defa ÖSYS'ye başvuru yapacak olanlar başvurularını, sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapacaklar. Bu adayların eğitim bilgileri, yanlarında bulunduracakları diploma veya mezuniyet belgelerine uygun olarak başvuru görevlisi tarafından sisteme kaydedilecek ve ilgili diploma/mezuniyet belgesinin onaylı bir örneği bu görevli tarafından alınacak.

-BAŞVURUNUN TAMAMLANMASI İÇİN "BAŞVURU İŞLEMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI" AÇIKLAMASININ GÖRÜLMESİ GEREKECEK-

Başvuru formunda "YGS'ye girmek istiyorum" seçeneğini işaretleyenler 40 TL'yi, "Sınavsız geçiş hakkım var, YGS'ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum" seçeneğini işaretleyenler ise 10 TL'yi kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine yatıracaklar. Başvurunun tamamlanması için "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" açıklamasının mutlaka görülmesi ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekecek. Yurt dışında bulunan adaylardan sınav ücretini döviz olarak bankaya yatıranlar, bireysel başvuru hakları olsa bile, İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapamayacaklar.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.