Yezidilerin duaları savaşın bitmesi için

Yezidilerin duaları savaşın bitmesi için

IŞİD'den kaçarak Duhok'ta kutsal mekanlarının olduğu bölgelere sığınan Yezidiler, kümbetlere taşlar bırakıp, savaşın bitmesi için dilekte bulundu.

Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan Yezidilerin önemli bir kısmı, Duhok'un Zaho ilçesinde kalıyor. Buraya gelen Yezidiler, daha çok su ihtiyaçlarını karşılamak için çay kenarlarında ve kutsal kabul ettikleri şeyhlerinin türbelerine yakın yerlerde kalıyor. 
 
Zaho'nun Peşhabur köyünde, Yezidi büyüklerinin mezarlarının bulunduğu kümbet bulunuyor. Yezidiler, bu kümbet etrafında kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor. Kutsal gördükleri kümbete dilek taşları bırakarak, dualarda bulunuyorlar. 
 
Yezidi kızlar, savaşın bitmesi ve kaçırılan yakınlarının kurtarılması için dilekte bulunduklarını ifade ediyorlar. 
 
Aileler ise göçebe hayatının gerektirdiği şartlara alışmaya çalışıyor. Kadınlar, saclar üzerinde ekmek pişiriyor. Tenceresi olmayan bazı kadınların, yemekleri tenekelerde pişirmesi dikkati çekti. Çocuklar ise çayda yüzerek vakit geçiriyor. Bazıları ise çamurlu suda oynamayı tercih ediyor. Yezidiler, su ihtiyaçlarını da bu çaydan karşılıyor. Ancak çay suyu temiz olmadığından aileler, çocuklarının hastalanmasından endişe ediyor.
 
Evlerine dönecekleri günü bekleyen Yezidiler, bu yüzden Irak'ı terketmek istemediklerini, Duhok'taki bekleyişlerini sürdüreceklerini dile getiriyor. Yezidiler, kışa kadar evlerine dönmemeleri durumunda büyük bir insani krizle karşı karşıya kalacaklarına işaret ediyor. Bu nedenle uluslararası topluma yardım çağrıları yapıyor.  
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.