Yezidiler geri dönmek istemiyor

Yezidiler geri dönmek istemiyor

Irak'ta IŞİD saldırılarında kaçan Yezidiler, Türkiye dahil diğer ülkelere iltica etmek istiyor.

Irak'ta IŞİD saldırılarından kaçıp Sincar (Şengal) dağlarına sığınan Yezidilere yardım götürürken düşen helikopterden yaralı kurtulan ve tedavisi Türkiye’de devam eden, Irak Parlamentosu'nun Yezidi üyesi Viyan Dahil, "halkının Şengal’e dönmek istemediğini, Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelere iltica etmek istediklerini" söyledi.
 
Dahil, Sincar bölgesinden, kimi IŞİD saldırılarına maruz kalan kimi de saldırı olabileceği korkusuyla köylerini terk eden Yezidilerin yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
 
"Yezidilerin'in tekrar Sincar'a dönmekten korktuğunu" aktaran Dahil, "Etrafındaki insanlar tarafından ihanete uğradılar. Geri dönecek kadar onlara güvenemezler. Yezidilerin iki seçeneği var; Ya Birleşmiş Milletler veya NATO'nun onlara gösterdiği güvenli bölgelere yerleşecekler ya da açılan sınır kapılarından diğer ülkeler göçecekler" dedi.
 
Parlamentoda yaptığı duygusal çağrıyla tüm dünyanın dikkatini Yezidilere yapılan IŞİD zulmüne çeviren Dahil'e göre, "halkının çoğu Türkiye dahil olmak üzere, diğer ülkelere iltica etmek istiyor".
 
Yaşadıkları karşısında kendilerini savunacaklarını ifade eden milletvekili Dahil, "silah desteği sağlanırsa Yezidi gençlerin IŞİD'e karşı savaşacaklarını" da belirtti.
 
"Yezidilerin yarısı yerlerinden edildi"
 
Daha önce Kürt bölgesinde bakanlık görevi yapan, Viyan Dahil'in babası Said Huder Dahil ise "Irak'ta yaşayan 600 bin Yezidi'nin yaklaşık yarısının yerlerinden edildiğini" söyledi. Bunun yanı sıra bin kadar kadın ve çocuğun da IŞİD militanlarına esir olduğunu ifade eden Huder Dahil, "Bizim başımıza gelenlere benzer şeyler Şiilerin, Şebeklerin ya da Hristiyanların da başlarına geldi ama IŞİD, Yezidilere daha da acımasızca davranıyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
"IŞİD’in diğer grupları ele geçirdikleri bölgelerden kovduklarını, kendilerini ise doğrudan öldürüp kadın ve çocukları köleleştirdiklerini" söyleyen baba Dahil, “Bizim dinimizden dolayı bizden nefret ediyorlar" ifadesini kullandı.
 
Büyükbabalarının Hakkari doğumlu olduğunu ve daha önce Şengal'de yaşayan diğer gruplarla hiçbir sorunlarının olmadığını belirten Said Huder Dahil, Yezidilerin çoğunluğunun geri dönmek istemeyeceklerini ve diğer ülkelere göç edeceklerini, bu noktada Türkiye'nin de "aşırı tehditlerden uzak, daha rahat yaşayabilecekleri bir ülke" olduğunu söyledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.