Yetiştirme yurtları kapanıyor yerine ne gelecek?

Yetiştirme yurtları kapanıyor yerine ne gelecek?

Türkiye'de binlerce kimsesiz çocuğun barındığı ve birçok hikayeye konu olan yetiştirme yurtları, artık tarihe karışıyor.

Yetiştirme yurtları kapanıyor yerine ne gelecek?Yetiştirme yurtları kapanıyor yerine ne gelecek?Yetiştirme yurtları kapanıyor yerine ne gelecek?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan çalışma kapsamında yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, artık Sevgi ve Çocuk Evleri'nde aile ortamında büyüyecek.

AA muhabirine açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bakanlık olarak yetiştirme yurtlarına yönelik yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Eskiden yurtlarda kalan çocukların, koğuş sistemiyle barındığı, tek bir odada 20 ila 40 çocuğun yattığı ve çalıştıkları bir sistem olduğuna işaret eden İslam, "Bununla ilgili genel bir politika değişikliğine gidiyor, bu sistemleri değiştiriyoruz. Önceliği aile yanında bakıma verdik. 55 bin çocuğumuz, ailesinin yanında bakılıyor ve bizden destek alıyor" diye konuştu.

İslam, koruyucu aile sistemini, daha fazla etkinleştirmek istediklerini vurgulayarak, bu konuda çok ciddi ilerlemelerin olduğunu, şu anda 3 bin 500 çocuğun koruyucu aile yanında kaldığını aktardı.

Son 2 yılda yapılan çalışmaların bu sayıyı oldukça yükselttiğine dikkati çeken İslam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yapılan çalışma sonucunda 2 bin çocuğun koruyucu ailelerine verildiğini kaydetti.

SADECE 1500 ÇOCUK KALDI

Yetiştirme yurtlarında kalan çocukları Sevgi ve Çocuk Evleri'nde barındırmak istediklerini vurgulayan İslam, şöyle konuştu:

"Yani ailesinin yanına gönderemediğimiz, koruyucu ailelere veremediğimiz, evlatlık sistemini işletemediğimiz durumda, evlatlarımıza sevgi ve çocuk evlerinde kendilerine ait odalarda, sıradan bir ailenin yaşantısına uygun şekilde bakıyoruz. Buna yöneldik. Bu yüzden çocuk yurtlarını ve yuvalarını süratle kapatıyoruz. Bu tür yurt ve yuvalarda kalan son bin 500 çocuğumuz var. Onları da hızlı bir şekilde evlerimize yerleştireceğiz. Bu çalışmayla yetiştirme yurtları ve yuvalar tarih olacak. Artık yeni bir sisteme geçtik, yurt ve yuva sistemi olmayacak."

ENGELLİ VE YAŞLILARA YARDIM ARTIYOR

İslam, yaşlı ve engellilere yönelik yardımları da her geçen gün arttırdıklarını vurgulayarak, 2013'te engelli ve yaşlı aylığı olarak 1 milyon 352 bin kişi için 3 milyar 266 milyon lira yardım yaptıklarını bildirdi.

ASKER VE ŞEHİT AİLELERİNE YARDIM

Muhtaç durumdaki asker ailelerine de yardımların sürdüğüne dikkati çeken İslam, "Geçen yıl, 59 bin 391 kişi için 8 milyon lira yardımda bulunduk. Eşi vefat eden kadınlarımız için ise 88 bin kişiye 753 milyon lira yardım yaptık. Şartlı eğitim ve sağlık yardımlarımız da bulunuyor. Burada da 3 milyon civarında çocuk için 742 milyon lira yardım yapıldı. Bunların dışında başka kalemlerde yardımlarımız sürüyor" şeklinde konuştu.

Yakacak ve gıda gibi kalemlerin de bunun içinde yer aldığına işaret eden İslam, bunlarda da toplam 12 milyar lira civarında yardım yaptıklarını, yardım miktarlarının ihtiyaç alanlarına göre belirlendiğini söyledi.

"Önümüzdeki süreçte, yardım için ödediğimiz miktarı artırmaktan ziyade geçim desteğini çoğaltmak, işe başvuruları öncelik haline getirmeyi düşünüyoruz" diyen İslam, "Bu şekilde vatandaşlarımızın yardıma muhtaç olmadan, çalışarak geçinmesini sağlamayı planlıyoruz. Şu anda bu konuda çalışmalarımız var" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.