Yeşilay Muğla'da 12 yılda 2 bin kişiye sigara bıraktırdı

Yeşilay Muğla'da 12 yılda 2 bin kişiye sigara bıraktırdı

Yeşilay Muğla İl Temsilciliği, Tabip Odası ve belediyenin de desteğiyle 2003 yılında "Siz de Sigarayı Bırakın" sloganıyla başlattığı kampanyayla 2 bin 106 kişinin bu illetten kurtulmasını sağladı.

Kampanya kapsamında gönüllüler tarafından sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurumlarına, otogara, pazaryerine, cadde ve sokaklardaki vatandaşlara sigara bırakma formları dağıtıldı. Tiryakilerin, bu formları doldurarak Yeşilay İl Temsilciliği'ne başvurması istendi. 2003'te sekiz, 2004'te 20, 2005'te 130, 2006'da 140, 2007'de 155, 2008'de 189, 2009'da 230, 2010'da 255, 2011'de 288, 2012'de 310 ve 2013'te 381 kişi sigarayı bıraktı. 12 yılda 2 bin 106 tiryakiyle, "Beni sevenlerin huzurunda, sigaranın sağlığımı bozmasına izin vermeyeceğime, kurtardığım sağlığımı ve paramı da beni sevenlerle doya doya paylaşacağıma söz veriyorum," ifadelerinin yer aldığı sözleşme imzalandı.

Yeşilay İl Temsilcisi Muhittin Turgut, Türkiye'de yılda 110 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini belirterek, "Sigara asrın vebası. Beynimizden tutun tüm organlarımıza varıncaya kadar çok büyük zararları var. Sigara kullananların bundan kurtulması lazım. Bunun yolu da insanın kendi kendini eğitmesinden geçiyor. Herkesi yasal zehir, asrın vebası sigarayı bırakmaya çağırıyoruz. Ülkemizde sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor." dedi. Sigara içilen ortamda bulunan pasif içici durumundaki kişilerin de önemli hastalıklarla karşılaşabileceğini vurgulayan Turgut, "Küçük yaşlardaki pasif sigara içiciliği, ileriki yaşlarda astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. Pasif içicilik, kansere neden olan pek çok hava kirletici maddeden daha tehlikelidir. Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, çocukları ve hamile kadınları etkiliyor, çünkü gelişme döneminde olan akciğer ve beyin, bu dumandan çok çabuk zarar görüyor. Çocuklarda sigara dumanının yol açtığı zarar, küçük yaşlarda hafif atlatılsa bile ileriki yaşlarda mutlaka astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları olarak kendini gösterir." şeklinde konuştu.

Muhittin Turgut, pasif içiciliğin ileri yaşlarda akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biri olduğuna da dikkat çekerek, "Pasif içiciliğin yol açtığı zararlar, bulunulan ortama ve maruz kalınan süreye göre değişiyor. Hava kirletici özelliği bulunan birçok maddenin, kanser yapıcı etkisi olduğu biliniyor. Pasif sigara içiciliği ise kanser yapıcı etkisi olan bu maddelerin çoğundan daha tehlikelidir. Bu tehlike gözönünde bulundurulduğunda, sigaranın bırakılmasına yönelik kampanyalar kadar içmeyen insanların da en az etkilenmesini sağlayacak uygulamalara önem verilmelidir. Sigara içenlerin cezasını içmeyen insanlara çektirmemek için bu tür uygulamalara önem verilmesi gerekiyor."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.