Yeşilay: İçki reklamları yasaklanmalı

Yeşilay: İçki reklamları yasaklanmalı

Yeşilay Başkanı İhsan Karaman, gazetelerde alkollü içki reklamlarının yasaklanmasını istedi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman gazetelerde yayınlanan alkollü içki reklamlarının büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi.

Karaman, tehlikenin boyutunu şu cümlelerle özetledi: Adamlar profesyonel reklamcı. Öyle cazip reklam yapmışlar ki görünce canım rakı çekti. 51 yaşındayım doktorum bana cazip gözüken 18 yaşındaki gence cazip gelmez mi.
Milli Gazete'nin haberine göre dizilerdeki alkol tüketimine dikkat çeken Karaman, "Gençler, Behzat Ç.'yi seyrederler. Onlar için bir idoldür bu. Habire içki içer. Ya da Karadayı'yı seyrederler, savcı, hakim, avukat çıkar demlenmeye giderler. Alkol reklamı televizyonda yasak mı? Yasak. Bu reklam değil mi? Reklam." ifadelerini kullandı.
Gazetelerdeki alkollü içki reklamlarının da yasaklanmasını isteyen Karaman şöyle devam etti: "Bir ülke düşünün televizyonda alkol reklamı yasak, gazetelerde serbest. Sanki o gazete ile o televizyon, farklı insanlara farklı toplumlara hitap ediyor. Bir şey ya zararlıdır, bu konuda bir düzenleme getirilir. Ya da serbesttir getirilmez. Sen getirmişsin, sigara için ikisinde de yasak var, alkol için birinde yok. Biz burada çok sert mesaj veriyoruz. Gazetelerde alkollü içki reklamı bugünden itibaren yasaklanmalıdır. Bir saniye bile durulmamalıdır. Böyle yaklaşmazsanız kansere sebep olmasını engelleyemezsiniz."

"REKLAMI GÖRDÜM CANIM ÇEKTİ"

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede yayımlanan bir içki reklamını hatırlatan Karaman sözlerini şöyle tamamladı: "Geçen gün gazetede kuru üzümden yapılan rakı reklamı gördüm.İnanın canım çekti yani. Bu kadar net söylüyorum. Bu kadar güzel olabilir. Çünkü onlar profesyonel reklamcılar. Arkasında koca bir endüstri var. Ben 51 yaşındayım, Yeşilay Başkanı'yım. Doktorum, şuyum, buyum o reklam bana cazip geldi. Bana cazip gelen reklam 18 yaşındaki gence cazip gelmez mi? Hiçbir kamu otoritesi buna müsaade etmemeli."

ALKOL POLİTİKALARI SEMPOZYUMU

Global Alkol Politikaları Sempozyumu 26-27 Nisan 2013 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Sempozyuma ilişkin bilgi veren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, söz konusu etkinliğe Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü Başkanı'nın da katılacağını söyledi.

Star