'Yermuk'taki durum en ağır insani krizlerden'

'Yermuk'taki durum en ağır insani krizlerden'

UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl, Yermuk mülteci kampındaki durumun en ağır insani krizler arasında yer aldığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde yer alan ve yüzde 70'i terör örgütü DAEŞ tarafından ele geçirilen Yermuk mülteci kampındaki gelişmeleri görüşmek üzere acil olarak toplandı.

Toplantıda BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbuhl, video konferans aracılığıyla Konsey üyelerine brifing verdi.

Kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK dönem Başkanı Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Konsey üyelerinin kamptaki gelişmeler nedeniyle derin kaygı duyduğunu ve DAEŞ ile Nusra Cephesi'nin işlediği suçları kınadığını kaydetti.

Konsey üyelerinin, bu suçların cezasız kalmaması konusunda görüş birliğinde olduğunu belirten Kawar, Konsey'in kamptaki sivillerin korunması, bölgeye insani yardım ulaştırılması ve sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmelerine imkan verilmesini istediğini söyledi.

Kawar, Suriye'de sivillere insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi ve kentlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını isteyen BMGK kararlarını hatırlatarak Konsey üyelerinin Suriye'deki tüm tarafların bu kararlara uymasını ve kampa insani yardım geçişine izin verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

"Uluslararası toplum için test"

Toplantının ardından video konferans yöntemiyle gazetecilere açıklama yapan Pierre Krahenbuhl da, Yermuk kampındaki durumun "bugüne kadar yaşanan en ağır insani krizlerden biri" olduğunu vurgulayarak, "Kamptaki sorunlara çözüm bulunması, tüm uluslararası toplum için bir test niteliği taşımaktadır" dedi.

Kamptaki durumun daha da kötüleşme riski taşıdığını vurgulayan Krahenbuhl, UNRWA'nın imkan sağlanması halinde insani yardımı sürdürmek için hazır beklediğini ifade etti. 

Yerel kaynaklar, DAEŞ'in Şam'ın Hacerül Esved bölgesinden kampa saldırdığını ve Eknaf Beyt el-Makdis grubuyla çatışarak Yermuk kampının yüzde 70'ini ele geçirdiğini belirtmişlerdi.

Son 3 yıldır Esed güçleri tarafından abluka altında tutulan kampa, zaman zaman insani yardım girişine izin verilirken terör örgütünün kampa girmesinden bu yana yardım geçişinin tamamen durdurulduğu kaydedilmişti.

Ülkedeki iç savaş öncesi 950 bin kişi bulunan kampta yaşayanların sayısı 18 bine düştü. Esed güçlerinin ablukası altında bulunan kampta, uzun zamandan beri elektrik ve su kesintisi yaşanıyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.