Yermuk'ta insani durum dehşet verici

Yermuk'ta insani durum dehşet verici

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye'de Yermuk Mülteci Kampı ve ülkenin diğer yerlerindeki insani durumun dehşet verici olduğunu söyledi.

Harf, günlük basın brifinginde AA muhabirinin, Esed rejiminin ablukası altındaki Yermuk Mülteci Kampı'nda yaşanan insani drama dair sorusu üzerine, "Orada ve Suriye'nin diğer yerlerindeki insani durum, rejimin acımasızlığı yüzünden dehşet verici boyutta" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Paris'te Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Rusya'dan, çok vahim durumdaki bu bölgelere insani erişimin sağlanması için Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanmasını istediğine işaret eden Harf, şunları ifade etti:

"Bu konu bizim için kesinlikle en üst derecede endişe kaynağı ama devam eden bir iç savaşın ortasında erişim sağlayamadığımızda bu çok zor. Bu nedenle de Rusya'dan istedik ve sanırım orada da erişime izin vermesi için Esed rejimine baskı yapma yönünde bir niyet mevcut."

BM kamplardaki açlık raporlarıyla ilgili endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, milyonlarca Suriyelinin insani durumdan etkilendiğini ve özellikle aylarca yardımın erişmesine engel olunan kamplardaki açlık raporlarıyla ilgili endişeleri olduğunu dile getirdi.

Suriye'deki Yermuk Mülteci Kampı'yla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, açıklamasında, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos'un Suriye'ye hafta sonu yaptığı ziyaretteki son izlenimlerine yer verdi.

Nesirky, sivillerin korunması konusunda Suriye rejimiyle görüşen Amos'un, 9 milyon 300 bin Suriyelinin etkilendiği kamplara aylarca yardımın ulaşmadığını bildirdiğini dile getirerek, en büyük endişesinin açlık raporlarıyla ilgili olduğunu aktardı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Nesirky, BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos'un kadınların katılımının sağlanmasına destek verilen 2 günlük toplantılarında, BM'nin kadınların sesinin duyulmasını hedeflediğini söyledi.

Kuveyt'te çarşamba günü yapılacak toplantıda Suriye halkının durumu ile Suriye'de bulunan kamplardaki insanların dramına da odaklanılacağını ifade eden Nesirky, yıllarca sefalet çeken Filistinli göçmenlerin bulunduğu kampın da buna dahil olduğunu bildirdi.

Nesirky, insani trajedinin yaşandığı Yermuk Mülteci Kampı'na ulaşımın engellenmesi konusundaki soruya verdiği cevapta, Suriye'de rejim dışında, muhalif güçlerin de bazı bölgelere ulaşımı engellediğini ifade ederek, ulaşım probleminin iki taraflı olduğunu savundu. Amos'un bütün alanlara insani yardımın gerçekleştirilebilmesi için ulaşımın sağlanması konusunda çabası olduğunu hatırlatan Nesirky, "Buna tabii ki Yermuk da dahil" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.