Yermuk’ta felaket kapıda

Yermuk’ta felaket kapıda

Şam yakınındaki Yermuk kampındaki silahlı grupların teslim olmasını isteyen Esed rejimi, 10 gündür kampa gıda yardımlarının girişini engelliyor.

Kampta yaşayan binlerce kişinin yaprak ve hayvan yemi yemek zorunda kaldıklarını belirten yardım kuruluşları, uluslararası topluma acilen harekete geçme çağrısı yapıyor.

Suriye’de devam eden iç savaşta en büyük insani felaketlerden birisinin yaşandığı başkent Şam yakınlarındaki Yermuk mülteci kampında açlık, 18 bin kişinin hayatını tehdit ediyor. Zaten kısıtlı olan yardım paketlerinin 10 gündür kampa ulaşımına Esed rejimi tarafından izin verilmediğini bildiren uluslararası yardım kuruluşları, yaşananları ‘yakın tarihte eşine rastlanmayan büyük bir kriz’ olarak niteliyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, kampta mahsur kalanlar hayatlarını sürdürmek için yaprak ve hayvan yemleri yiyor. Kadınların tıbbi bakım eksikliği nedeniyle doğum yaparken hayatlarını kaybettikleri kampta, çocuklar arasında yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hızla artıyor. BM’ye bağlı Yardım ve Kalkınma Ajansı (UNRWA) sözcüsü Chris Gunness, kampa yardım ulaştırmak için uluslararası toplumun acilen harekete geçmemesi halinde ‘hepimizin insanlığının ciddi şekilde sorgulanacağını’ belirtiyor.

Dördüncü yılına giren iç savaştan önce Suriye’de mülteci konumunda bulunan Filistinlilerin kaldığı kamp, 18 aydır rejim güçlerinin kuşatmasında bulunuyor. Uluslararası toplumun baskısıyla bir süre evvel kampa çok kısıtlı da olsa yardım kuruluşlarının yardımlarının iletilmesini kabul eden rejimin, yaklaşık on gün önce kampta yerleşen silahlı muhalif gruplar teslim olana kadar yardım sevkiyatını askıya aldığı bildiriliyor. Filistinlilerle birlikte bir grup Suriyeli sivilin de mahsur kaldığı Yermuk, bombardıman nedeniyle tamamen yıkıntıya dönmüş durumda. UNRWA yetkilileri, günlük 700 koli gıdaya ihtiyaç duyulan kampa rejimin yalnızca 100 koli yardım yapılmasına izin verdiğini aktarıyor. Ancak son BM raporları, bu yardımların da kamptaki ihtiyaç sahibi siviller yerine gıda ulaşımının daha rahat olduğu rejim kontrolündeki bölgelere aktarıldığını ortaya koyuyor.

İç savaş nedeniyle 2 milyon kişinin komşu ülkelere sığındığı, 9 milyon sivilin ise düzenli insani yardıma muhtaç olduğu ülkede, özellikle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde açlık ve insani yardım krizinin hızla tırmandığı belirtiliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.