Yermuk'ta ateşkes ihlal edildi

Yermuk'ta ateşkes ihlal edildi

Fetih hareketi, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Mülteci Kampı'nda Şubat ayında uygulanmaya başlanan ateşkesin ortadan kalkmadığını ancak ihlal edildiğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını telefonda cevaplayan Suriye'deki Fetih Hareketi yetkilisi Semir er-Rifai, geçen ay yardımların bölgeye ulaşması için kamptaki silahlı grupların çekilmesi şartı ile ateşkes ilan edildiğini hatırlatarak, "Sözkonusu ateşkes iptal edilmedi ancak ihlal edildi" dedi.

Silahlı grupların pazar günü kampa girdiklerini, ancak pek çoğunun geri çekildiğini ifade eden Rifai, "Pazartesi akşamı 14 Filistinli grubun katıldığı bir toplantı yapıldı. Gruplar, tek çıkar yolun siyasi çözüm olduğu gerekçesiyle ateşkesin şartlarının yeniden uygulanması için çalışmalarının devam etmesine yönelik anlaşmaya vardı" diye konuştu.

"Nusra Cephesi söz hakkına sahip değil"

Rifai, Nusra Cephesi'nin ateşkesin şartlarına uyulmadığı gerekçesiyle Suriye rejimini suçlamasını kınayarak, "Nusra Cephesi, ateşkesin taraflarından biri olmaması hasebiyle, şartların uygulanıp uygulanmadığı konusunda söz hakkına sahip değil" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) Yermuk Kampı'na 7 bin 500 koli gıda yardımı ulaştırdığını kaydeden Rifai, çok sayıda hastanın da tedavi için kampın dışına çıkarıldığını belirtti. 

Rifai, Suriye'deki Filistinlilerin siyasi ve askeri çözüm olmak üzere iki seçenekleri olduğunu vurgulayarak, "Askeri çözüm, kampın tamamen yerle bir olmasıyla sonuçlanacak. Bunun da bize bir faydası olmayacak. Herkes diyalog ve anlaşmanın yeniden uygulanmasından yana" şeklinde konuştu.

Yermuk kampında yaşanan krizin çözümü için yapılan görüşmelerde İran'ın direkt müdahalesinin olduğu yönündeki haberleri yalanlayan Rifai, "İran'ın böyle bir rolü varsa ancak gruplar vasıtasıyla olabilir" dedi.

Nusra Cephesi, Esed rejiminin, kampa yardım girmesinin önünü açmak yerine anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle yardımların girmesi için çekildikleri mevzilere geri dönme kararı aldıklarını duyurmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.