Yermuk'ta anneler çocuklarını çimen suyuyla besliyor

Yermuk'ta anneler çocuklarını çimen suyuyla besliyor

Uluslararası Af Örgütü Suriye araştırmacısı Nasser, Yermuk Mülteci Kampı'nda insanların gıdasızlıktan çocuklarına çimen suyu içirdiklerini söyledi.

İnci Gündağ'ın haberi:

Uluslararası Af Örgütü Suriye araştırmacısı Cilina Nasser, Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Yermuk Mülteci Kampı'nda insani durumun "korkunç" olduğunu, insanların gıdasızlıktan çimen toplayarak suyunu çocuklarına içirdiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı muhabirine Yermuk Mülteci Kampı'ndaki son durumla ilgili bilgi veren Uluslararası Af Örgütü Suriye araştırmacısı Cilina Nasser, "Kamptaki insani durum korkunç. İnsanların hayatta kalabilmeleri için yeteri kadar gıda yok, insanlar ot ve çalı toplayarak karınlarını doyurmaya çalışıyor" dedi.

Kampta yaşayanların etraftan çimen toplayıp, tadındaki acılığı gidermek için kaynattığını ve suyunu çocuklarına içirdiğini anlatan Nasser, "Ne bulurlarsa yiyorlar, yenilebilecek herşeyi yiyorlar" ifadelerini kullandı.

Yermuk'ta yaşayanların, sebze ve meyve yetiştirerek hayatlarını kolaylaştırabilecekleri bir alana sahip olmadıklarının altını çizen Nasser, Yermuk'un güneyinde bir çiftlik bulunduğunu, çiftçilerin yakın zamana kadar ürünlerini bu çiftlikte sattığını anlattı. Nasser, şöyle konuştu:

"Tabi ürünlerin çeşitliliği çok sınırlı. Geçen yıl kasımdan beri Suriye rejimi güçleri bu bölgeyi kontrol altında tutuyor. Rejim güçleri bu bölgedeki çiftçilere ateş etmeye başladı ve çiftçiler de bölgeyi terketti. Kasım ayından bu yana insanlar aç. Kadınlar da dahil olmaz üzere, çiftliklere gidip ot topluyorlar. Bu otları kaynatıp çocuklarına içiriyorlar."

Yiyecek bulmaya çıkanların keskin nişancıların hedefi haline geleceklerini bildiklerini vurgulayan Nasser, kadınların da hedef alındığını söyledi. Nasser, "Böyle, birçok kişi hayatını kaybetti. Her gün kadınların da aralarında bulunduğu yaralı insanlar geliyor. Çok umutsuz bir durum. Oraya gidip ot toplamak tek seçenekleri. Hayatlarını ot toplamak için riske atıyorlar" diye konuştu.

"Suriye rejiminin gönderdiği gıda yetmiyor"

Şam'ın güneyinde abluka altında bulunan tek bölgenin Yermuk olmadığını, kampın yanındaki komşu mahallelerin de abluka altında tutulduğunu vurgulayan Nasser, Yermuk dışında en kötü etkilenen bölgelerden birinin de Muammediye olduğunu kaydetti. Nasser, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye hükümeti yetkilileri Aralık ayında, Muammediye'yi kontrol altında tutan muhalif güçlerle anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre muhaliflerden ellerindeki tüm ağır silahları rejime teslim etmeleri ve Suriye bayrağını asmaları istendi ve karşılığında rejim bölgeye gıda göndereceğini söyledi. Ancak Muammediye'de görüştüğüm kişiler, Aralık ayından bu yana rejimin bölgeye çok nadir gıda gönderdiğini söyledi."

Nasser, yiyecek çeşitliliğinin çok kısıtlı olduğuna ve insanların yeterli vitaminleri alamadıklarına dikkati çekerek, "Çocukların gelişmesi için yeterli vitamin yok" dedi.

Suriye hükümetinin bu durumu kullanıp, "biz gıda, yardım gönderiyoruz" demesinden endişe duyduklarını bildiren Cilina Nasser, rejimin bölgeye gönderdiği gıdanın kimseye yetmediğine dikkati çektiklerini dile getirdi.

Cilina Nasser, gelecek hafta yapılacak Cenevre-2 Konferansı'nın öncelikli konusunun, ablukaların acilen kaldırılması olduğu yönünde çağrıda bulunduklarını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.