Yerli uydumuz 2020'de

Yerli uydumuz 2020'de

Türkiye'nin ilk yerli uydusu TÜRKSAT-6A, TÜBİTAK önderliğinde TAI, Aselsan ve diğer yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak.

Yaklaşık 250 milyon dolara malolacak uydu, Türk mühedisler tarafından tasarlanıp geliştirilecek ve 2020'de fırlatılacak

Türkiye'nin ilk yerli mühendislik ve tasarımla yapılacak TÜRKSAT-6A uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü önderliğinde TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Aselsan ve diğer yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ tarafından TÜRKSAT-6A'nın yapımı için açılan çağrıya TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve TAI teklif verdi.

TÜRK MÜHENDİSLER GÖREV BAŞINDA

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusunun yapımı TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü önderliğinde TAI ve Aselsan ile diğer yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle üretilecek. Yaklaşık 250 milyon dolarlık uydunun maliyetinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından karşılanması planlanıyor. Yerli mühendislik ve tasarımla yapılacak uydunun 2020'de uzaya fırlatılması hedefleniyor. TÜBİTAK Uzay tarafından TÜRKSAT-6A tasarım ve geliştirme model çalışması yapıldıktan sonra uydu, daha önce geliştirilen uydu projelerinde görev yapan mühendislerin de katılımıyla Türk mühendis ve araştırmacılar tarafından yapımına başlanacak.

HİZMET ÖMRÜ 15 YIL

Yakıt dahil yaklaşık 3.5 ton ağırlığında olacak uydu, 42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilecek. TÜRKSAT-6A, Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarına sahip olacak. Proje kapsamında uydu üzerinde kullanılacak birçok alt sisteme uzay tarihçesi kazandırılacak. Söz konusu alt sistemler, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacak. Üzerinde 4 yedek toplam 20 aktarıcının (transponder) bulunacağı uydunun hizmet ömrü 15 yıl olacak.

Filo sayısı 7'ye çıkacak

Uydu Montaj ve Entegrasyon Merkezi (UMET) binasında üretilecek TÜRKSAT-6A uydusunun 2020 yılında, TÜRKSAT-5A uydusunun ise 2017 yılında uzaya fırlatılması öngörülüyor. Türkiye, 2020 yılında en az 3'ü yerli, toplam 7 uydudan oluşan uydu filosu ile dünyanın büyük bir kısmını kapsama alanına katacak. Böylece dünya nüfusunun yüzde 91'inde Türk uyduları aracılığıyla erişim imkanına kavuşulacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.