Yerli tohum 11 yılda 5 kat arttı

Yerli tohum 11 yılda 5 kat arttı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Kolcu, Bakanlık tarafından Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları kapsamında düzenlenen 'Çiftçi Buluşmaları'na katıldı.

 Kolcu, 2002 yılında 145 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini, 2013'de ise bunun 743 bin tona ulaştığını söyledi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, sertifikalı tohumun hububatta yüzde 25, hibritte ise yüzde 100'e yakın verimi artırdığını ifade etti. Kolcu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca "Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları" kapsamında düzenlenen "Çiftçi Buluşmaları"na katıldı. 2005 yılından bu yana Bakanlığın sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek verdiğini belirten Kolcu, 2002 yılında 145 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini, 2013'de ise bunun 743 bin tona ulaştığını söyledi. Türkiye'de ihtiyaç olan tohum türlerinin belirlendiğini anlatan Kolcu, bu türleri üreten firmalara 2008'den bu yana ciddi destek verdiklerini kaydetti.
 
KALİTELİ TOHUM ŞART
 
Kolcu, çalışmaların Tohumculuk Kanunu çerçevesinde yürütüldüğüne dikkati çekerek, "2023 yılında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretme hedefimiz var. Bunu şu anki üretim potansiyeliyle çok rahat karşılayabiliriz. Biz diyoruz ki 'sağlıklı materyali üretirken kaliteden ödün vermeyelim.' Çünkü bitkisel üretimin ana kaynağı olan tohumda kalite ilk şart. Sertifikalı tohum kullanılırsa hububatta yüzde 25, hibritte ise yüzde 100'e yakın verim artıyor. Böylece sadece çiftçi değil Türkiye kazanabiliyor" diye konuştu.
 
'ALAN DARALIYOR, ÜRETİM ARTIYOR'
 
Bitkisel üretimden kaynaklanan ihracat rakamlarına vurgu yapan Kolcu, "4,5 milyar dolar çok ciddi bir rakam. Üretim alanları daralmasına rağmen üretim miktarı yükseliyor. Bunun izahı sertifikalı tohumdur, iyi toprak hazırlığı, iyi bitki beslemesidir" ifadelerini kullandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Müfit Şimşek de sertifikalı tohumun avantajlarına dair sunum yaptı. Konuşmaların ardından çiftçilerin sertifikalı tohuma yönelik soruları cevaplandırıldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.