Yerli tavuk üretimi dışa bağımlılığı azaltacak

Yerli tavuk üretimi dışa bağımlılığı azaltacak

Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün 20 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu ürettiği ATAK-S cinsi, Türkiye'nin damızlık yumurta tavuğu ihtiyacını karşılayacak.

İstasyon Müdürü Kamanlı, "Her yıl ithal edilen 500 bin damızlık tavuk için 2 milyon 500 bin avro para ödüyoruz" dedi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün 20 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu ürettiği "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi" (ATAK-S), Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olma özelliğini taşıyor. Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürü Serdar Kamanlı, Türkiye'de yumurta tavukçuluğu konusunda ilk ve tek araştırma yapan kuruluş olduklarını söyledi. Türkiye'de yumurta tavukçuluğunun tamamen dışa bağımlı olduğunu öne süren Kamanlı, "Yaklaşık yılda 500 bin damızlık tavuk ihtiyacının tamamı ithal ediliyor. Dışa bağımlılığın azalması için yumurta tavukçuluğu konusunda araştırmalar yaptık. Yılda 500 bin damızlık yumurtacı tavuk için 2 milyon 500 bin avro para ödüyoruz. Bu rakamın ülkemizde kalması için gayret ediyoruz" dedi.
 
TAVUĞUN ANA VATANI KANADA
 
Kamanlı, Kanada'dan 1995 yılında getirilen saf hat tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmaları yaparak, ATAK-S tavuğunu ürettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu: "Elimizdeki saf hatlardan 3 yumurtacı hibrit tavuğu geliştirdik. Bunlardan ikisi kahverengi yumurtacı, diğeri ise beyaz yumurtacı tavuk. Bu yıl itibariyle 35 bin damızlık tavuğu Manisa ve Balıkesir'de, 650 bin yumurtacı hibrit tavuğu da çeşitli illerdeki üreticilere dağıtıldı. Üreticilerin her geçen gün talepleri artıyor. Amacımız üreticilere damızlık tavuklar vererek, onlardan yüksek verimde yumurtacı hibrit tavukları elde etmek. 20 yıl süren proje çalışmalarımız şu anda üreteceğimiz tavuklar üzerinde de devam edecek."
 
YILLIK 314 YUMURTA VERİYOR
 
Kamanlı, ATAK-S'in özellikle organik tavukçuluğa çok uygun, kötü şartlara dayanıklı, meralama ve otlama kabiliyetleri yüksek bir cins olduğunu vurgulayarak, bunun bilimsel araştırmalarla da ortaya konulduğunu ifade etti. Özel sektöre tavuğun tanıtımıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Kamanlı, şu anda özel sektörün ithal ettiği hibritlerle ATAK-S tavuğunu karşılaştırdığını söyledi. ATAK-S tavuğundan yumurta veriminin de alınmaya başladığını anlatan Kamanlı, "ATAK-S çiftlik şartlarında, kapalı ortamda yılda 314 yumurta veriyor. Yabancı tavuklardan yumurta oranında çok fazla farkımız yok" dedi.
 
TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ TAVUĞU
 
Kamanlı, ATAK-S'ın Türkiye'nin ilk ve tek yerli yumurta tavuğu olduğunu belirtti. Üreticilerin kahverengi ve siyahımsı bir renge sahip ATAK-S'i tanımaya başladığını ifade eden Kamanlı, "Amacımız bu tavukların ebeveynleri üzerinde yapılan çalışmalarla biraz daha genetik ilerleme sağlayarak verimlerinin artırılması" diye konuştu. Kamanlı, Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı hibrit tavuğunu talep edildiği takdirde üreticilere vermeye hazır olduklarını belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.