Yerli petrole millî platform

Yerli petrole millî platform

Barbaros sismik gemisinin Antalya açıklarındaki petrol arayışında umutlar en yüksek seviyeye çıkınca Enerji Bakanlığı bulunacak petrolü denizden çıkarmak amacıyla milli bir petrol platformu kurulması için harekete geçti.

Platformun maliyeti 1,5 milyar dolar.
 
Karadeniz ve Akdeniz açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine hız veren Türkiye, bulunması muhtemel petrolü çıkarmak amacıyla milli bir petrol platformu için düğmeye bastı. Alanında dünyanın en etkili deniz araçlarından olan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi Karadeniz ve Akdeniz açıklarında durmaksızın petrol ve gaz arıyor. Enerji Bakanlığı özellikle Antalya açıklarında Shell ile ortaklaşa yapılan aramalarda umutların en yüksek seviyeye çıkması üzerine, bu petrolü çıkaracak yerli bir petrol platformu kurulması ya da satın alınması için harekât planı hazırlamaya başladı.

DENİZDE İLK SONDAJ

Türkiye'nin Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN)'e ortak üyeliği anlaşmasına nezaret etmek üzere İsviçre'nin Cenevre şehrini ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, burada gazetecilere petrol, Kuzey Irak ve İran konularında da açıklamalarda bulundu. Türkiye topraklarında halen 23 sondaj ile günde 50 bin varil petrol üretildiğini belirten Yıldız, denizde petrol bulunması ihtimaline hazırlık amacıyla 1,5 milyar dolar değerinde bir milli petrol platformu üzerinde çalıştıklarını söyledi.

BİR YILDA PROGRAMA ALINIR

Denizden petrol çıkarabilmek için petrol çıkarılmaya değer süreçlerin tamamlanması gerektiğini ifade eden Yıldız, 'Deniz sahamız 302 bin kilometre kare. Hedefimiz 2023 yılında denizlerimizde ve karamızda jeolojisi çıkarılmamış yer bırakmamak. Türkiye envanteri eksik bir ülke. Akdeniz'de çok ümitli olduğumuz yer var. Shell'le çalışıyoruz Antalya açıklarında. Eğer bir yıl içerisinde petrol ve doğalgaz bulursak deniz platformunu programa alacağız. Madden onu alabilecek durumdayız.' dedi.

Maden Tetkik Arama'nın (MTA) petrol aramalarında kullanmak üzere 90 milyon dolar değerinde yerli bir sismik gemisi inşa ettirme sürecinde olduğunu kaydeden Taner Yıldız, yerli arama gemisinin iki yıl içerisinde devreye gireceğini bildirdi.

İran indirmezse tahkimden vazgeçmeyiz

Bakan Yıldız, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyareti ve Batılı şirketlerin bu ülkeye yönelik ilgisiyle ilgili şöyle konuştu, 'Bize somut fiyat önerisi olmadan geriye dönük zararlar tazmin edilmeden tahkimden vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Yüksek fiyatla doğalgaz alıyoruz. Batılı şirketlerin İran'da bulunması şaşırtıcı değil bunu dört yıl öncesinden öngören Türkiye'dir. Türkiye bunu önceden öngördü doğalgaz boru hattının Türkiye'den geçeceği bir hat çalışması yaptı. Avrupa'ya gidebilir. Şu anda bununla ilgili kamulaştırmalar başladı. Türkiye ortaklık düşünmüyor. Bununla ilgili para yatırmak istemiyoruz. Onlar geçmek isterse izin veririz'

Mısır ve Suriye gibi olmamız istendi

Enerji Bakanı Yıldız, 17 Aralık ve Gezi Parkı olaylarının paralel yapının veya hükümete kast edenlerin istediği gibi sonuçlanmadığını ifade ederek, 'Sonuçlansaydı Türkiye'nin Ukrayna, Mısır ve Suriye gibi olmasının önünde mani kalmazdı. Türkiye hiçbir zaman bu saydığımız ülkeler olamaz. O yüzden bölgedeki istikrarında bir nevi garantörü olacak' şeklinde konuştu.

45 milyar dolarlık ciro

Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatı için Merkezi Irak yönetimi ile yapılan anlaşma ile günlük 1,5 milyon varile kadar petrol sevk edilebileceğini aktaran Yıldız, '15 yıllık anlaşma. Günlük cirosu 150 milyon dolar. Ortalama 300 günde 45 milyar dolarlık bir ciro ediyor. Irak'ın normalleşmesi için en büyük katkı bunların sevkiyatının yapılması' diye konuştu.

Kuzey Irak müşteri arıyor

Kuzey Irak'tan gelen 2.5 milyon varil petrolün Ceyhan'da olduğunu belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Akdeniz piyasasında onlarca müşteri var. Mutlaka bunları kendileri ayarlayacaktır. Irak kendi petrolünü satacak. Bugün satıyorsa bugün, yarın satıyorsa yarın sevkiyata hazırız. sevkedildiği an Halkbank'a para yatacaktır.' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.