Yerli elektrikli otobüs tanıtıldı

Yerli elektrikli otobüs tanıtıldı

Bozankaya firmasının ikinci nesil elektrikli otobüsü SILEO, Busworld Europe 2017 fuarında tanıtıldı. Dört farklı uzunlukta üretilen çevre dostu otobüs, 4 saatte şarj edilebiliyor, kesintisiz 400 kilometre gidebiliyor.

Bozankaya firmasının ürettiği ikinci nesil elektrikli otobüs SILEO, Belçika'nın Kortrijk şehrinde düzenlenen Busworld Europe 2017 fuarında görücüye çıktı.

Çevre dostu, sessiz, verimli ve yakıt tasarruflu özellikleriyle ön plana çıkan otobüsün 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modelleri bulunuyor.

Yolcu kapasitesi 75 ile 232 arasında değişen, herhangi bir güç kaybı yaşamadan yüksek performans sunan ve 4 saatte şarj edilebilen otobüs, 400 kilometreye kadar kesintisiz gidebilme kabiliyetiyle dikkati çekiyor.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay'ın ifadesine göre ilk nesil elektrikli otobüsü 4 yıl önce tanıttıklarını, 2,5 yıldır bu otobüsle yolcu taşıdıklarını söyledi.

Türkiye'de şu ana kadar elektrikli otobüslerle ilgili yapılan 7 ihaleyi de kazandıklarını belirten Günay, "En son Manisa Büyükşehir Belediyesinin ihalesine tek teklif veren firma bizdik." dedi.


 
Elektrikli otobüste ciddi yol kat ettik
Günay, Türkiye'de belediyelerin, araçlarını ilk kez denediklerinde tedirginlik yaşadığını anlatarak, "Bu yüzden ilk alımlar 4-5 adet düzeyindeydi ancak artık 20-30 adetlik siparişler veriyorlar. Bu da bizim ciddi anlamda yol kat ettiğimizi gösteriyor." diye konuştu.

İhracat hedeflerine de değinen Günay, şu anda Almanya'nın 9 kentinde araçlarının hizmet verdiğini bildirdi. Günay, "Önümüzdeki yıla dair Avrupa pazarının geneli için hedeflediğimiz sayı 200 otobüs, 2019 hedefimiz de 500 otobüs." ifadesini kullandı.

Türkiye'de de elektrikli otobüs fikrinin yerleşmeye başladığına dikkati çeken Günay, elektrikli otobüsün ilk yatırım maliyetinin yüksek olmasına karşın sağladığı yakıt tasarrufu ve satış sonrası bakım maliyetlerinin çok düşük olması nedeniyle kısa sürede ilk yatırım harcamalarını amorti ettiğini dile getirdi.

Günay, elektrikli otobüslerin dizel araçlara göre sıfır emisyon, sessiz çalışma gibi özellikleri bulunduğunu anlatarak, bu araçlara ilişkin Türkiye'de de olumlu bir intiba oluştuğunu belirtti.


 
Yakıt cimrisi
Ürettikleri elektrikli otobüsün dizel yakıtlı araçlara göre çok daha tasarruflu olduğunun altını çizen Günay, şöyle devam etti:

"Örneğin 12 metrelik dizel aracımız, İstanbul gibi bir yerde yaklaşık 100 kilometrede 50 litre yakıt tüketiyor. Bu da kilometre başına 1,5-2 liralık tüketim anlamına geliyor. Aynı boyuttaki bir elektrikli araç, tam dolu yolcuyla ve klimalar tamamen çalıştığında, kilometre başına 1 kilovat saat enerji harcıyor. Bu da ev elektriği hesabına göre 33 kuruşa karşılık geliyor. Belediye olarak sanayi elektriği kullandığınızda bu tutar 22, gece tarifesi kullanıldığı zaman ise 12 kuruşa kadar düşüyor. Bu anlamda çok büyük bir tasarruftan söz ediyoruz."
Bataryanın garanti süresinin 5 yıl olduğunu anlatan Günay, "Bu durum, bataryanın 5 yılda ömrünü tamamladığı anlamına gelmiyor. Belirli bir ücret karşılığında garanti süresini 10 yıla kadar çıkartabiliyoruz." diye konuştu.

Günay, otobüsler için akıllı şarj sistemi geliştirdiklerini ifade ederek, filo satın alan bir belediyenin 15-20 aracı aynı anda şarja bağlayabildiğini dile getirdi.


 
Devlet desteklerse bu araçların kullanımı artar
Yurt dışındaki belediyelerin, hükümetlerden yerli alım konusunda hibe desteği aldıklarını belirten Günay, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'de de devlet belediyeleri bu şekilde desteklerse rakam önümüzdeki dönemde hızla artar. Çünkü halka hizmet açısından oldukça konforlu bir ulaşım biçimi."
Türkiye'de elektrikli otobüs alanına yatırım yapan firma sayısının giderek arttığına işaret eden Günay, ikinci nesil aracı üretmelerinin diğer firmalara göre en büyük avantajları olduğunu söyledi.

Tanıtımını yaptıkları yeni otobüste birinci nesil otobüslere göre ağırlığını artırmadan iskeletinde farklı materyaller kullandıklarını ifade eden Günay, aracın görünümünü de daha modern kılmaya çalıştıklarını bildirdi. Günay, firma olarak Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem verdiklerini, ikinci nesil otobüs projesini yaklaşık bir yılda hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Aytunç Günay, "Dünya çapında troleybüs, tramvay, metro ve elektrikli otobüsten oluşan ürün grubunu kendi bünyesinde barındıran başka bir firma yok. Bazı ürünlerde Türkiye ve Avrupa'da marka konumundayız." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.