Yerli aşı geliyor

Yerli aşı geliyor

Ankara Üniversitesinin çalışmaları kapsamında yerli aşı çalışmalarına başlandı.

Ankara Üniversitesinin çalışmaları kapsamında, Hepatit B, difteri, tetanos, kızamık ve BCG (verem) gibi ithal edilen çok sayıda farklı aşıda yerli üretime geçilecek, difteri ve tetanos 8, Hepatit B ise 11 farklı ülkeye ihraç edilecek.

Ankara Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Türk İlaç ve Serum Sanayi arasında aşıların araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesini içeren protokol imzalandı. Bu kapsamda, aşıda klinik öncesi ve klinik çalışmalarından ürüne ulaşılmasına kadar, tüm süreçlerde iş birliği yapılacak.

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin sağlık sektöründe ürünlerin yaklaşık yüzde 80'ini ithal ettiğini ve bunun karşılığında yurt dışına büyük paralar ödediğini vurguladı. İbiş, "Oysa bunlardan ne kadarını biz üretebilirsek, hem madde hem de iş gücü bağlamında ülkemize o kadar katma değer yaratacağız" ifadesini kullandı.

LABORATUVAR KURULACAK

Protokol çerçevesinde Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde aşı araştırma-geliştirme laboratuvarı kurularak yapılan çalışmalar ulusal ve uluslararası ortamlarda tanıtılacak, bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı etkinlikler düzenlenecek. Eczacılık öğrencileri aşı araştırma ve geliştirme alanında sahada staj yapabilecek.

Protokol ile Hepatit B, difteri, tetanos, kızamık ve BCG (verem) gibi ithal edilen çok sayıda farklı aşıda yerli üretime geçilecek. Difteri ve tetanos 8, Hepatit B ise 11 farklı ülkeye ihraç edilecek.

Ayrıca Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi faaliyetlerde bulunacak.

TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.