Yerfıstığında Verim Patlaması

Yerfıstığında Verim Patlaması

TÜRKİYE'de yerfıstığı üretiminin yüzde 47'sinin yapıldığı Osmaniye'de ikinci ürün yerfıstığı hasadına başlandı.

Daha önce dekar başına 250-400 kilo ürün alınan tarlalarda bu yıl 400-600 kilo hasat elde edilmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.
 
Yerfıstığı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar, Osmaniye genelinde bu yıl birinci ve ikinci ürün olmak üzere 110 bin dekarda ekim yapıldığını, yeni ürünün tarlada kilosu 3-3.5 liraya alıcı bulduğunu söyledi. Osmaniye'de iklim koşullarının elverişli geçmesi ve yağmurlama şeklindeki sulamanın yararlarının görüldüğünü kaydeden Enes Başpınar, şöyle dedi:
 
"Yerfıstığında bu yıl verim patlaması var. Geçen yıl yıllık 100-120 bin rekolte elde edilirken, bu yıl yerfıstığında 150 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Maliyetler artıyor. Ancak, fiyat geçen yılki düzeyde. Bu nedenle ürünün bolluğuna seviniyoruz, ancak fiyatın aynı kalması üzüntü verici."
 
Yerfıstığında en büyük girdinin işçilik maliyeti olduğunu kaydeden Enes Başpınar, makinalı sökümde yüksek fire yaşandığı için günlük 33 lira yevmiye ile işçi çalıştırıldığını kaydetti. Yerfıstığı üreticilerinin 5 ay boyunca emek verdiğini kaydeden Başpınar, şöyle konuştu:
 
"150 dönümlük tarlada hasat döneminde 35 işçi çalıştırıyoruz. Çünkü makineli sökümde tarla çok miktarda ürün kalıyor. İşçiler bu yerfıstıklarını tek tek elleriyle topluyor. Onun için yerfıstığına mutlaka işçi eli değmeli. Yoksa üretici zarar eder. Bu da maliyetlerimizi arttırıyor."
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.