Yerçekimini sağlayan dalgaların varlığı keşfedildi!

Yerçekimini sağlayan dalgaların varlığı keşfedildi!

Bilim adamları yerçekiminin oluşmasını sağlayan dalgaları keşfettiklerini bildirdiler.

Bundan yaklaşık 2 hafta önce yeni bir seneye giriş yaptık ve günden güne gelişen teknolojimiz sayesinde 2016 senesinin bilim için her zamankinden çok daha faydalı olmasını umuyorduk. Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory laboratuvarından gelen bilgilere göre 2016 senesinin ilk büyük bilimsel keşifi, dilediğimiz gibi gerçekleşti. Dünya'nın, Güneş'in ve diğer tüm gök cisimlerinin sahip olduğu büyük çekim kuvvetleri üzerinde araştırmalar yapan laboratuvar, çekim kuvvetini, yani diğer adıyla yerçekimini meydana getiren kuvvetin çekim dalgalarını yakalamayı başardı. Tarihte ilk defa gerçekleştirilebilmiş olan bu olay sayesinde uzay düzleminde bulunan herhangi birşeyin etrafında bulunan cisimlere nasıl çekim kuvveti uyguladığını anlayabileceğiz.

Einstein genel görelilik kuramında bahsettiği bu çekim dalgalarının varlığı, çoğu kişi tarafından kabul edilmesine rağmen bugüne kadar hiçbir şekilde kanıtlanamamıştı. Dolayısıyla, aslında bu buluşa bir keşif değil, bir "saptama" veya "doğrulama" demekte mümkündür. Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) laboratuvarında bulunan cihazlar ve araştırmacılar tarafından saptanabilmiş olan çekim dalgaları, uzayın yapısının anlanması konusunda son derece büyük önem taşıyor. Bu çekim dalgalarının oluşması, uzay yapısının bükülerek neden olduğu bir durum. Eğer çekim dalgalarının yapısı daha detaylı incelenebilirse ilerleyen senelerde uzay dokusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabiliriz.

Elbette keşfedilen bu yeni bilginin tek kullanım alanı araştırmalar da değil. Eğer bilim adamları yerçekimini meydana getiren bu çekim dalgalarını iyi bir şekilde analiz edebilirlerse ilerleyen senelerde bu çekim dalgalarını deaktif hale getirebilecek veya bu dalgalara ters yönlü etki edebilecek bir teknoloji üretilebilir. Böyle bir teknolojinin üretilmesiyle birlikte her türlü araç rahatlıkla uçabilecek hale gelir. Hatta biraz daha ileriye gitmek gerekirse ayağınıza takabileceğiniz ve yerçekimini oluşturan dalgalara zıt bir şekilde çalışan bir çift bot, sizin kolayca uçabilmenizi sağlayabilir. Tabii ki şimdilik bunları konuşmak için çok çok erken ancak insan hayal kurmadan yapamıyor.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.