Yeraltından işgal

Yeraltından işgal

İsrail, haklarını arayan Filistinlilere Mescid-i Aksa önünde öldüresiye müdahale ederken, yeraltında devam eden kazılar ise akıl almaz boyutlara ulaştı.

El Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu'nun paylaştığı son fotoğraflar, Mescid-i Aksa'nın temelinin en alt seviyesine uzanan ve sonu bile görünmeyen yeni tüneli gözler önüne seriyor.

İsrail yönetimi, bir yandan Mescid-i Aksa önünde Yahudi işgalini protesto eden Filistinlilere sert müdahalede bulunurken, diğer yandan da 'yeraltı işgali'ni sürdürüyor. Bir süre önce, Yahudilerin Mescid-i Aksa'nın altında 'Hazreti Süleyman'ın mabedini arama' gerekçesiyle yaptığı kazıların, yapının temelleri ile etrafındaki binalara ciddi biçimde zarar vererek göçükler oluşturduğunu gündeme getiren El-Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu, bu açıklamasını fotoğraflarla da kanıtladı. Mecsid-i Aksa'nın altında yeni bir tünel kazıldığını bildiren kurum, uzun süredir için yürütülen kazı çalışmalarını belgelendirdiklerini açıkladı.

'SONUNA ULAŞAMADIK'

El Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu Medya Koordinatörü Mahmud Ebu Ata, tünelin Mescid-i Aksa'nın Burak Duvarı'nın (Yahudilere göre Ağlama Duvarı) önündeki alandan El-Halil Kapısı'na doğru uzandığını ve bölgede yapılan incelemede tünelin, Mescid-i Aksa'nın temelinin en alt seviyesine ulaştığını ve kazının odacıklara ayrıldığını söyledi. İçeriden çektikleri fotoğrafları kurumlarının sitesinde yayımlayan Ebu Ata, 'Mescidi Aksa'nın altındaki tünelleri kontrol etmek için araştırma yaparken

Silvan beldesi merkezindeki Ayn El-Fuga bölgesi yakınlarında Büyük Silav Tüneli'ne ulaştık ve Burak Duvarı'nın altında Mescid-i Aksa'nın temellerine uzanan bir kazı yapıldığını fark ettik. Kazıların olduğu yerin yakınlarında demirden bir merdiven gördük ve arkasında kapalı bir kapı vardı. Oradan girdiğimizde uzun bir tünel keşfettik. Dakikalarca tünelde yürüdük ancak sonuna ulaşamadık. Ayrıca tünelin yavaş yavaş batıya doğru yöneldiğini gözlemledik' dedi. El Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu, Filistinlilere yönelik sosyal yardım faaliyetlerinin yanı sıra özellikle 'işgal altındaki' bölgelerde, İslami eserlerin korunmasında aktif rol üstleniyor.

İsrail polisi plastik mermi ile vurdu

İsrail güvenlik güçleri, dün Mescid-i Aksa'nın avlusunda Filistinlilere plastik mermi ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Görgü tanıkları ve Mescid-i Aksa muhafızlarından alınan bilgiye göre, aşırı dinci Yahudi grupların Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinden endişe eden onlarca Filistinli dün sabah erken saatlerden itibaren Aksa'da toplandı. İsrail güvenlik güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik taciz ve saldırı girişimleri sonucu gerginlik yaşandı. Mescid-i Aksa'nın avlusuna giren İsrail polisinin İslami ilimler eğitimi alan talebelerin de aralarında bulunduğu Filistinlilere müdahale ederek, mescitten çıkmalarını istedi. Polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı saldırıda 4 kişinin gazdan etkilendiği belirtildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.