Yeniden kullanılabilir uzay mekiği fırlatıldı!

Yeniden kullanılabilir uzay mekiği fırlatıldı!

SpaceX ise uzay taşımacılığı alanında hizmet veriyor.

SpaceX ve Blue Origin'in yeniden kullanılabilir roket alanındaki çalışmalarını biliyoruz. Her ne kadar farklı kategorilerde olsa da, iki şirket de uzaya gönderdikleri roketlerini başarılı bir şekilde geri döndürmeyi başardı. Blue Origin uzay turizmi amacıyla kuruldu. SpaceX ise uzay taşımacılığı alanında hizmet veriyor.

Lakin bu roketler elbette uzay mekiğiyle mukayese edilemeyecek kadar küçük. Aynı zamanda menzilleri de bir o kadar kısa. Avrupalı ve Amerikalı şirketler çalışmalarına devam ededursun, Hindistan yeniden kullanılabilir uzay mekiğini çoktan fırlattı bile.

Hindistan, Andhra Pradesh eyaletindeki Sriharikota üssünden "tekrar kullanılabilen uzay aracı (RLV)" fırlatma denemesini başarıyla gerçekleştirdi. 7 metre uzunluğunda ve 1,75 ton ağırlığında olan mini uzay aracı, atmosferdeki 70 kilometrelik uçuşundan sonra Bengal Körfezi'ne geri döndü.

Japonya, Avrupa ve Rusya'nın da benzer teknoloji üretiminde çalışmalar yaptığı yarışta söz sahibi olmak isteyen ve bu alana önemli bir kaynak ayıran Hindistan, 5 yıl süren ve 44 milyon Türk Lirasına mal olan RLV'yi başarıyla fırlattı.

Hindistan Uzay Araştırmalar Kurumu (ISRO) Sözcüsü Devi Prasad Karnik, yaptığı açıklamada, gerçeğinden 6 kat daha küçük olan uzay mekiğinin 10 dakikalık yolculuğunun başarıyla sonlandığını söyledi.

Başbakan Narendra Modi ise projede emeği bulunan tüm bilim adamlarını gayretli çalışmalarından dolayı tebrik etti.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmalar Dairesi'nin (NASA) 2011 yılında sonlandırılan uzay mekiği programına alternatif olarak, dünya çapında, "tekrar kullanılabilir uzay mekiği" tasarımı konusunda birçok çalışma başlatıldı.

Gelecek bir kaç yıl içerisinde, gerçek ölçekte uzay araçlarının, tekrar kullanılabilirlik özelliği sayesinde, daha az bir maliyetle üretilmesi bekleniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.