'Yeniden hayat' için 24 bin aday

'Yeniden hayat' için 24 bin aday

Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne bağlı 12 bölgede, 2014 Ağustos ayından bu yana 24 bin kişi, kök hücre bağışçısı olmak için numune verdi.

Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Bayram, "Ülkemizde kök hücre bekleyen lösemili, kanserli çocuk sayısı 835" dedi.

 Türkiye'de, Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne bağlı 12 bölgede, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi kapsamında 2014 Ağustos ayından bu yana 24 bin kişinin kök hücre bağışçısı olmak için numune verdiği bildirildi. Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Serdar Bayram, Sağlık Bakanlığının, ülkenin kan ihtiyacının karşılanmasındaki başarısından dolayı Türk Kızılayı'na, kök hücre nakli bekleyen hastalara şifa olması amacıyla kök hücre için numune toplama işini de verdiğini söyledi. Ülke genelinde 2014 yılında 1 milyon 860 bin ünite kan topladıklarını hatırlatan Bayram, "Bu potansiyelden yararlanmak için bu proje yapıldı" dedi. Proje kapsamında Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Kök Hücre Koordinasyon Merkezi oluşturulduğunu belirten Bayram, 12 bölgede bu merkeze bağlı çalışan gönüllü verici merkezlerinin hizmete girdiğini aktardı.

'ADAYLARDAN HİÇ BİRİ UYMAYABİLİR'

Her gönüllü verici merkezinde de sadece bu işle ilgilenen özel eğitim almış uzmanların bulunduğunu vurgulayan Bayram, şöyle konuştu: "Bu çalışmalar başladığından beri bu 12 gönüllü verici merkezinde toplam 24 bin kişiden kök hücre numunesi ve onama alındı. Ülkemizde kök hücre bekleyen lösemili, kanserli çocuk sayısı 835. Tabi ki 50 bin, 60 bin kök hücre adayı bulsak bile onlardan hiçbiri uymayabilir. O yüzden bu sayıyı yüksek tutmak gerekiyor. Bizim hedefimiz bu yıl 65 bin kök hücre vericisine ulaşabilmek. Bölgemizde de başladığımızdan beri yaklaşık bin 500 civarında gönüllü kök hücre numune vericisine ulaştık. Samsun için bu rakam bin kadar. Ülkemizde sıralamada Samsun 11. sırada. Hedefimiz onu birinci sıraya çıkarmak."

ÜÇ TÜP KAN YETERLİ OLUYOR

Bayram, kök hücre numune verme işlemi hakkında da bilgi vererek, kök hücre bağışçısı olmak üzere onay veren kişiden 3 tüp kan alındığını anlattı. Alınan numunelerin doku tiplendirme yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı laboratuvarına gönderildiğini bildiren Bayram, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığındaki bu doku tiplendirme sonuçları tamamen kendi bünyesinde tutuluyor. Yani herhangi bir başka kuruluşun görmesi mümkün değil, hatta biz dahi bilmiyoruz. Sonrasında da eğer o havuzda herhangi bir çocuğa uyan bir örnek varsa kişiye tekrar ulaşıyoruz. Ulaşınca kişiden tekrar onama alıyoruz. Durumu değişmiş olabilir. O kişi tekrar onay verdiyse de aileyle irtibata geçilip artık kök hücrenin naklini gerçekleştirmek üzere işlemler başlıyor."
Bayram, 18-50 yaş arası kişileri kök hücre bağışçısı olmaya davet etti.

AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.