Yeni sistem yerli türbin barajda verimi artıracak

Yeni sistem yerli türbin barajda verimi artıracak

Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Baylar ile Yrd. Doç. Dr. Tuna, barajlardaki suyun daha verimli kullanılmasına olanak sağlayan yeni bir türbin sistemi geliştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Cihat Tuna, "Eğer bu sistemle yerli türbin imal edebilirsek otomotiv sektörü benzeri dev bir sanayi ülkeye kazandırılmış olacak" dedi.
 
Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Baylar ile Yrd. Doç. Dr. Cihat Tuna, barajlardaki suyun daha verimli kullanılması için yeni bir türbin sistemi geliştirdi. Su ve rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretme imkanı sunan sistemin, su sarfiyatını yüzde 10 azalttığı ve su hızını yüzde 35 artırarak yüksek oranda enerji verimliği sağladığı iddia edilidi. Projenin hayata geçirilmesiyle özellikle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgelerde, barajlarda azalan suyun daha verimli kullanılmasına imkan sağlanarak, hem su israfının hem de enerji darboğazının önüne geçileceği ileri sürüldü. Sistemin, fosil yakıt tüketen doğalgaz çevrim ve termik santrallere ihtiyacı da azaltacağı öngörülüyor. Yrd. Doç. Dr. Tuna, yaptığı açıklamada, Baylar ile ortaya koydukları projenin, hidroelektrik santrallerin enerji verimliliğini artırması açısından ülke ekonomisine büyük bir getirisi olacağını söyledi.

YERLİ TÜRBİN İTHALATI BİTİRECEK

Sistemle suyun daha verimli kullanılmasına olanak sağlanacağını ve kuraklık dönemlerinde barajlardan su çekilmesinin önüne geçileceğini dile getiren Tuna, proje kapsamında ilk yerli türbini de üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 2 bin HES'in hayata geçirilmesi düşünülüyor. Bunların türbin maliyeti yaklaşık 8-10 milyar dolar civarında. Bu türbinler ithal edileceği için cari açık olarak karşımıza çıkacak. Prototipini geliştirdiğimiz bu sistemle yerli türbin imal edebilirsek hem bu para cebimizde kalacak hem de otomotiv sektörü büyüklüğünde dev bir sanayi ülkemize kazandırılmış olacak" diye konuştu.

Tuna, söz konusu sistemin hidroelektrik santrallerinde uygulanabilirliğini ortaya koyarak yeni nesil bir türbin imal etmek için ulusal ve uluslararası firmalardan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Geliştirdikleri sistemle suyun daha yüksek hızda akmasının sağlandığını aktaran Tuna, sistemin çalışma prensibini şöyle anlattı: "Sistemde, basınç düşürücü, hız arttırıcı bir aparat kullanıyoruz. Bu aparat sayesinde suyun hızı artıp, basıncı düşüyor. Düşen basıncı dengelemek için de atmosferden su karışımın içerisine çok güçlü miktarda hava girmiş oluyor. Böylece sistem hava su karışımı haline gelip, jet gibi hızlanıyor. Sistemin barajlarda uygulanacağı düşünülürse, sisteme hava girişini sağlayan bacalara rüzgar türbinleri yerleştirilerek ayrıca rüzgar enerjisiyle de elektrik elde edilmiş olacak. Böylece, hem havanın hem suyun enerjisinin birlikte elde edildiği multi bir enerji sistemi elde edilmiş olacak."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.