Yeni sınav sistemi YKS'nin tüm detayları

Yeni sınav sistemi YKS'nin tüm detayları

Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi açıklandı. YGS-LYS'nin yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) getirildi. Bu yıldan itibaren uygulanacak yeni sınav sistemine göre...

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı. Yükseköğretime giriş sınavının yeni adının ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olduğunu bildiren Saraç, YGS-LYS sınav sistemine atıfta bulunarak, "Bu sistemde 4 ay süren sınav sistemi öğrencilerimizin Lise hayatını olumsuz etkiliyordu. Bizde daha iyi bir sistemi kurgulamak için bu sistemi geliştirdik" dedi.

 

15 dakika esnetilebilir

Saraç sınav saati ve geçen yıl bazı sorunlara yol açan 15 dakika uygulamasıyla ilgili, "Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım" şeklinde konuştu. Yeni sınav sisteminin ayrıntıları şöyle:

2 günde 3 oturum

Yeni sınav sistemi YKS, Haziran ayında bir haftasonunda Cumartesi ve Pazar olmak üzere 2 günde 3 oturumda yapılacak.

Önlisans ve açıköğretim için TYT

Cumartesi günü yapılacak ilk oturumda Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapılacak. 40 Türkçe, 40 matematik toplam 80 sorunun sorulacağı sınavda Türkçe testi ve matematik testinin puan ağırlığı eşit olarak dağıtılacak ve her iki testin sonucu yüzde 50 oranında etkili olacak. Bu sınav, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek.

Baraj puanı 150

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için TYT baraj puanının en az 150 olması gerekecek. Barajı aşamayan öğrenciler üniversiteye yerleştirilmeyecek. TYT puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak. TYT puanı 200 ve üzeri olan öğrenciler eğer isterse bu puanları bir sonraki yıl için de geçerli olacak.

İkinci oturum lisans bölümleri için

Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak 2. oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Her test 40 sorudan oluşacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak.


10 başlıkta Yükseköğretim Kurumları Sınavı.

Puanlar seçilen türe göre

İkinci oturumdaki sınav puanları adayın seçtiği puan türüne göre belirlenecek. Örneğin;

Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50,
Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı yüzde 50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50,
Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Matematik testinin ağırlığı yüzde 50 olarak hesaplanacak.

TYT'yi geçemeyenler yerleşemeyecek

Birinci oturumda yapılacak olan Temel Yeterlilik Testinden barajı geçemeyen öğrenciler ikinci oturumda yüksek puan alsa bile üniversiteye yerleştirilemeyecek. Ayrıca ikinci oturumdaki skor da ikinci defa kullanılmayacak.

Pazar günkü dil sınavıyla bitiyor

Pazar günü yapılacak 3. oturumda yabancı dil soruları yer alacak. 80 sorudan oluşacak sınavla üniversiteye giriş sınavları bitmiş olacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.