Yeni keşif: Plastik atıkları parçalayabilen solucanlar yaratılmış

Yeni keşif: Plastik atıkları parçalayabilen solucanlar yaratılmış

Queensland Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, polistiren yiyebilen bir süper solucan türü keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir dönemin kapısını açabilir

Bilim insanları, ortak Zophobas morio 'süper solucanının' bağırsaklarındaki bakteriyel bir enzim sayesinde polistiren yiyebileceğini keşfettiler.

Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, üç haftalık bir süre boyunca, bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi.

Dr Rinke, "Sadece polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtların sadece hayatta kalmadığını, hatta marjinal kilo artışları olduğunu bulduk" dedi.

"Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor."

MİNİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ GİBİ

Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmek.

Dr Rinke, "Süper solucanlar, ağızlarıyla polistireni parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibi" dedi.

trt

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.