Yeni idam kararlarına tepkiler

Yeni idam kararlarına tepkiler

AP Başkanı Schulz, Mısır’da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, "İdam cezaları asla kabul edilemez" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Federal Basın Merkezi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır’da mahkemenin aldığı son idam kararlarına karşı olduklarını söyledi.

Kararların, Mısır'a iç barışı getirme konusunda yapıcı bir katkı sağlamayacağını ifade eden Schulz, "Adil bir yargılama çağrısında bulunmak istiyorum. Avrupalılar olarak idam cezasına karşıyız. İdam cezaları asla kabul edilemez" dedi.

AP'deki Liberaller Grubu Başkan Yardımcısı Alexander Graff Lambsdorff ise kararların şok edici bir gelişme olduğunu belirterek, "Komik bir yargılama. Burada kanunlar uygulanmadı. Utanç verici bir davada, utanç verici bir karar. Mısır yönetimi, adil bir yargılamanın koşullarını karşılamalı. Alınan kararlar kesinlikle kabul edilemez. Bunlar değişmelidir" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer da düzenlendiği basın toplantısında, Alman hükümetinin birçok devlet gibiidam cezasına karşı olduğunu söyledi.

İdamın, kesin olarak reddettikleri bir cezalandırma şekli olduğunu vurgulayan Schaefer, Mısır ile ceza hukukunda idam cezası olan diğer ülkelere karşı bu tutumun geçerli olduğunu ifade etti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği karardan endişeli

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, darbe karşıtlarına verilen kararlar kınanarak, "Bu hükümler, darbe yönetiminin hakim olduğu Mısır'da, siyasi istikrarın olmadığı bir ortamda, hiçbir şeffaf soruşturma yapılmadan alındı. Kararların hiçbir şekilde güvenirliği yoktur" denildi.

Kararlardan "derin endişe" duyulduğu belirtilen açıklamada, "Dünyanın hiçbir ülkesinde yargı, bu kadar adalet kaybı yaşamamıştır. Mısır'da genel özgürlükler öyle bir noktaya geldi ki bütün İslami kurallar, uluslararası normlar ve insan haklarına aykırı bir hal aldı" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Konseyi idam cezalarından endişeli

Avrupa Konseyi, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını üzüntü ve endişe ile karşıladığını açıkladı.

AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Avrupa Konseyi Basın Sözcüsü Can Fişek, "Mısır’da verilen idam cezalarını endişe ve üzüntü ile karşıladıklarını" söyledi.

Avrupa Konseyi’nin, dünyanın dört bir yanında idam cezasının tamamen kaldırılması konusundaki kararlığına dikkati çeken Fişek, "İdam cezası nerede verilirse verilsin biz her zaman sert tepkiyle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

47 devletin üye olduğu Avrupa Konseyi, bu kuruluşa üyelik ve ortak üyelik başvurularında, idam cezasının tamamen kaldırılmış olmasını önemle şart koşuyor.

Avrupa Konseyi, idam cezasının uygulandığı ABD’ye de bu konuda baskısını sürdürüyor.

Uluslararası Af Örgütü: Adaletle dalga geçilmektedir

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen cezayla ilgili, "adaletle dalga geçildiğini" bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui'nin görüşlerine yer verildi.

Sahraoui, "Bugün verilen kararlar, Mısır adalet sisteminin ne kadar gaddar ve seçici hale geldiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Mahkeme, adil yargılanma ve güvenirlik gibi temel prensipleri küçümsemiştir. Mısırlı yetkililerin, mevcut sistemin adil ve tarafsız veya bağımsız olmadığını kabul etme zamanı gelmiştir" dedi. Sahraoui, kararın uygulanmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bugün verilen kararın adil olmadığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü her türlü koşulda idam cezasına karşıdır ve bunu insanlık dışı, aşağılayıcı ve gaddarca olarak değerlendirmektedir" ifadesi kullanıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.