Yeni esnafa vergi teşviki sağlanmalı

Yeni esnafa vergi teşviki sağlanmalı

Esnaf ve sanatkârın ülkenin omurgasını teşkil ettiğini belirten Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yeni işyeri açacak esnafa vergi indirimi yapılması gerektiğini söyledi.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus yeni işyeri açacak esnafa vergi indirimi yapılması gerektiğini belirterek “Esnaf ve sanatkâr ülkenin omurgasını teşkil eden en büyük topluluktur. Ülkenin kalkınması esnaf ve sanatkârın rahat nefes almasına bağlıdır. Anadolu’da refahın ve diriliğin sembolü olan esnaf ve sanatkârımıza işlerini kurmaları için teşvik sağlanmalı ve ilk 5 yıl Gelir Vergisinden muaf tutulmalıdır.” dedi.

Açıklamasında esnaf ve sanatkârın üretime, yatırıma, istihdama ve toplum barışına büyük katkılar sağladığını söyleyen Çelikus, “Meydana getirilecek vergi teşvikleriyle esnaf desteklenmelidir. İstihdamı teşvik için, küçük işletmelerdeki çalışanlara karşın, işçi oranı kadar vergi indirimi sağlanmalıdır. Asgari ücretten alınan vergi düşürülmeli, yüksek SSK primleri aşağılara çekilmelidir. Sosyal devletin amacı, esnaf ve işçinin refahı ve ödeme kolaylığıdır. Öte yandan devletin vergi kaybına neden olan KDV oranları indirilmelidir. Belge düzeninin kurulması açısından, KDV miktarı, mal grupları üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır. Peşin vergiler kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.
 

Büyük işletmeler daha çok destekleniyor 

Esnaf ve sanatkârın devletten iş, aş ya da Yeşil Kart beklemek yerine kendi rızkını çıkartmaya çalıştığını söyleyen Çelikus, “Kendi emeğini ve kısıtlı sermayesini ortaya koyarak ve gece gündüz çalışarak kendisinin, ailesinin ve yanında çalışan en az bir kişinin geçimini sağlamaktadırlar. Bir yandan devletin üzerinden yük aldığı gibi vergi ve SGK primi ödeyerek ayrıca kamuya katkı yapmaktadır. Ekonominin büyük işletmeleri desteklediği, küçüklerin yok olmasına göz yumduğu, eşitsiz rekabet koşulları altında esnafımız ezilmektedir. Küçük işletmeleri, özellikle de esnaf ve sanatkarı destekleyecek düzenlemeler ihtiyaç bu nedenlerden kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.