Yeni dünya devi Türkiye

Yeni dünya devi Türkiye

Euromonitor, son raporunda NIMPT olarak adlandırdığı Türkiye, Nijerya, Flipinler, Meksika ve Endonezya'nın 'geleceğin ekonomi devleri' olacağını açıkladı.

ondra merkezli Euromonitor International, şu anda gelişmekte olan ülke kategorisindeki Türkiye, Filipinler, Nijerya, Meksika ve Endonezya'nın 'geleceğin ekonomik devleri' haline geleceğini açıkladı. Kuruluş bu 5 ülkeyi İngilizce baş harflerini birleştirerek NIMPT olarak tanımladı. Euromonitor'e göre Türkiye'nin başını çektiği bu ülkeler hızlı bir büyüme dönemine girmiş durumda.

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'yı tanımlayan BRICS kısaltması, ekonomi alanında sıklıkla kullanılmıştı. Son zamanlarda ise özellikle Rusya ve Brezilya'nın beklenen ekonomik, sosyal ve siyasi gelişimi gösterememesiyle BRICS döneminin sonuna gelindiğine dair yorumlar yapılmaya başlandı.

TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR
Euromonitor'un raporunda NIMPT'in büyüme potansiyeli sayesinde birçok farklı sektördeki üreticilere önemli fırsatlar sunduğu belirtildi. NIMPT ülkelerinin BRICS'e göre daha küçük ekonomilere sahip olmalarına rağmen hanebaşı satın alma güçlerinin aşağı yukarı aynı seviyede olduğuna dikkat çekildi. 32 bin 282 dolarla Meksika bu alanda NIMPT arasında ilk sırada yer alıyor. Onu 29 bin 818 dolarla Türkiye takip ediyor. Bu iki ülke sırasıyla yüzde 79 ve yüzde 71 ile nüfusun en yoğun şekilde şehirleştiği ülkeler olarak öne çıkıyor. NIMPT ülkelerinde şehirleşmenin önümüzdeki dönemde de çok hızlı bir şekilde devam etmesi bekleniyor.

GIDADAKİ BÜYÜK FIRSAT
Sıralanan 5 ülke arasındaki en gelişmiş ekonomilere sahip Türkiye ve Meksika iç tüketimde de yukarılarda. Buna göre Türkiye'de 611.5 milyar dolar Meksika'da ise 856.6 milyar dolar seviyesindeki tüketici harcamalarının hızlı bir büyüme sergilemesi bekleniyor. Satışların açık pazarlardan modern marketlere kaydığı NIMPT'te harcama alışkanlıklarında en büyük değişimlerden biri yemek harcamalarında yaşanacak. Euromonitor donmuş gıdaların kimi zaman sağlıklı görülmediği kimi zaman ise yeterli dondurucu olmaması sebebiyle şu anda NIMPT ülkelerinde çok tercih edilmediğini ancak bunun yakın zamanda değişeceğini öngördüğünü ifade etti.

HEM LÜKS HEM BÜTÇEYE UYGUN TÜKETİM ARTACAK
Rapora göre NIMPT ülkeleri önümüzdeki yıllarda hızlı bir ekonomik büyüme yaşayacak. Ancak bu büyümeyle sınıflar arasındaki gelir farkı da açılabilir. Bu durum sorun olarak görülse de şirketler için iyi bir fırsat sunabilir. Söz konusu ekonomik yapı sayesinde hem lüks hem de ucuz ürün satışında artış yaşanabilir. Ayrıca kayıtdışının küçülmesiyle orta sınıfın büyümesi ve bu sınıfın 'satın alınabilir lüks' ürünlere daha fazla ulaşımı da bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN ARTILARI:
- NIMPT arasında en yüksek kişi başı gelire sahip olması.
- İnşaat sektöründeki 'patlamanın' yeni istihdam yaratması.
- Yüksek şehirleşme.
- NIMPT arasındaki en yüksek internet kullanımı.
- En yüksek genişbant internet penetrasyonu.
- NIMPT içindeki en yüksek kredi kartı kullanım oranı.
- Gelişmiş bir özel sektöre sahip olması.

KİŞİSEL BAKIM PAZARINI ERKEKLER BÜYÜTECEK
Raporda gelirleri giderek artan NIMPT ülkelerinde kişisel bakım sektörünün de büyük bir büyüne potansiyeli olduğu belirtildi. 5 ülkede de kadınların işgücüne katılması ve rol modeli ünlülerin katkılarıyla güzellik ürünlerine ilginin arttığı vurgulandı. Özellikle koyu tenlilerin çoğunlukta olduğu Nijerya, Filipinler ve Endonezya'da açık renkli makyaj ürünleri tercih edilirken 5 ülkede de erkeklerin şehirleşme arttıkça genellemelerden sıyrılıp kişisel bakımına daha fazla zaman ve para ayırdığı vurgulandı.

KAYNAK:AKŞAM.COM.TR

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.