Yeni bir Türk lehçesi oluşuyor iddiası

Yeni bir Türk lehçesi oluşuyor iddiası

2. Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu Almanya’nın Münih şehrinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Risale Haber – Haber Merkezi

Sakarya Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, Medeniyet Üniversitesi gibi Türkiye merkezli  akademik  kurumlarının yanı sıra Almanya’daki Türk kökenli  STK’ların ve medya kuruluşlarının da desteklediği 2. Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu Münih’in Fürstenfeldbruck kasabasında gerçekleştirildi. Türkçe ve Dilbilim alanında çalışmalar yapan pek çok akademisyenin katıldığı sempozyuma Türkiye ve Almanya dışından da yoğun bir katılım gerçekleştiği görüldü. Türkiye, İsrail, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa gibi ülkelerden gelip sempozyuma katılan dilbilim ve Türkçe uzmanları iki dillilik, yurtdışında konuşulan Türkçede yaşanan değişimler, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi amacıyla yazılan kitaplardaki sorunlar gibi konuları masaya yatırdılar. Dünyanın çeşitli yerlerden sempozyuma katılan misafirler sempozyumdan oldukça memnun kaldıklarını ve çok güzel şartlarda ağırlandıklarını ifade ettiler. Sempozyuma katılan ve sempozyumun koordinasyonunda görev alan akademisyenlerimizden bazılarının isimleri ise şöyle:  Prof. Dr. Firdevs Karahan, Prof. Dr. Cemal Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Abdülhalim İnam, Prof. Dr. Mehmet Ali Akıncı, Doç. Dr. Alpaslan Okur, Prof. Dr. Yılmaz Daşçığoğlu, Prof. Dr. Mustafa Çakır, Dr. Almutt Küpress, Prof. Dr. Murat Özbay, Doç. Dr. Bünyamin Bezci, Deborah Azaryad SHECHTER…

MÜNİH ÜNİVERSİTESİNDEN TERÖRE DESTEK

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Türkiye’de gerçekleştirilen terörle mücadele faaliyetlerini bahane göstererek Sakarya Üniversitesiyle ortaklaşa düzenleyeceği 2. Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumundan ani bir kararla çekildi. Türkiye’den de kimi akademisyenlerin teröre destek  amacıyla bu sempozyuma katılmadığı öğrenildi. Almanya’da ve Avrupa’da yaşayan Türk soydaşlarımız yanında, dünyanın çeşitli bölgelerinden bu kongreye katılan bilim insanları Münih Üniversitesinin bilim ve Türkiye karşıtı kararını tepkiyle karşıladı. Münih Üniversitesinin desteğini çekmesinin ardından Milli Görüş Teşkilatı’nın desteğiyle gerçekleştirilen sempozyuma katılan bazı akademisyenler; “Münih Ludwig Maximilian Üniversitesinin; kalemi ve düşünceyi cezalandırıp, silahı ve terörü desteklemesini şiddetle kınıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

YENİ BİR TÜRK LEHÇESİ OLUŞUYOR İDDİASI

Almanya Münih’te gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumunda bir bildiri sunan eğitimci yazar Oğuz Düzgün, çeşitli bilimsel kanıtlardan ve sahadaki araştırmalarından yola çıkarak Almanya’da yeni bir Türk diyalektiğinin oluşmakta olduğunu savundu. Daha önce Almanya’da Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni olarak vazife yapan  Düzgün, Türkçe’nin Şifresi, Dillerin Şifresi, Türkçe’nin Arapçaya Etkisi gibi pek çok bilimsel çalışmaya imza atmıştı. Almanya Türkçesi olarak ifade edilebilecek bu yeni lehçenin, Türkiye Türkçesinden farklı özelliklere sahip olması yanında Almancadan ve Avrupa kültüründen etkilenmiş yeni bir diyalekt olduğunu belirtti. Anadolu kökenli ağızlardan da beslenen bu yeni  Türk lehçesinin bilhassa dördüncü nesil olarak anılan yeni nesil tarafından konuşulup yazıldığını belirten Düzgün, bu Türkçe’nin tamamıyla bozuk bir Türkçe olduğunu savunmanın imkansız olduğunu, kimi gramer değişimlerine rağmen genel itibariyle kökleri Türkiye Türkçesine uzanan yeni bir Türk lehçesinin oluşum süreciyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Bunun yanında Avrupa’da yaşayan Türk çocuklarına, Türkiye Türkçesinin öğretilmesinin önemine de değinen Düzgün, gençlerimizin Türkiye’yle olan kültür ve tarih bağlarını sağlamlaştırmanın yolunun Türkiye Türkçesinin yaygın bir şekilde öğretiminden geçtiğini de sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.