Yeni bir kuş türü bulundu

Yeni bir kuş türü bulundu

Aksaray’da bulunan yırtıcı kuşun türü, araştırmalar sonucu belirlendi.

Aksaray’da bulunan ve türü henüz bilinmeyen yırtıcı kuş Aksaray Orman ve Su Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmişti. Üniversite’de yapılan bilimsel araştırmalar sonucu kuş türünün Çobanaldatan Kuşu olduğu tespit edildi.

Çobanaldatan kuşunun Aksaray ve çevresinde çok rastlanmayan bir kuş türü olduğunu ifade eden yetkililer, mevsim itibari ile göç eden kuş sürüsü içerisinden düştüğünü aktardı.

Çobanaldatan kuşu ile ilgili genel bilgiler de veren yetkililer, “Genellikle açık alanlarda görülürler. Serçede biraz iridir. Eğer sizi fark etmiş ise kısa bir uçuştan sonra yere düşer. Sanki yaralıdır. Elinizle yakalama mesafesine kadar bekler. Tam yakalamak üzere olduğunuzda hızla havalanıp 5-6 metre ileri tekrar düşer. Bu uzun süre devam eder. Siz hep yakaladığınızı düşündüğünüzde tekrar havalanır, tekrar düşer. Ve sizin anlam veremediğiniz biran havalanır, bir serçe çevikliğinde uçar gider. Kuşun peşinden gidenler ise başlangıç noktasından çok uzağa gelmiş olur” dedi.

Bulunan kuş türünün belirlenmesi ve gerekli sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından Aksaray Orman ve Su Müdürlüğü ekipleri tarafından doğal hayata bırakıldı.

ÇOBANALDATAN KUŞUNUN HİKAYESİ

Çobanaldatan kuşunun en meşhur hikayesi şöyledir: “Çobanaldatan kuşu kurtla anlaşmıştır. Yavrularını yememesi karşılığında çobanı sürüden uzaklaştıracaktır. Yaralı bir kuşmuş gibi davranarak çobanı sürüden uzaklaştırır. Çoban sürüden yeterli derecede uzaklaştığında yavrularının yanına döner. Tabi ki kurt da sürüye dalar. Çoban sürüsünün başına döndüğünde gördüğü manzara karşısında şok olur. Küçücük bir kuşun peşinden giderek sürünün perişan olmasına yol açmıştır. Köyde bunu kimseye anlatamayacağı için intihar eder.

Kurt sürüden geriye ne sağlam kalmışsa hepsini öldürür. Çoban aldatan kuşu ise yuvasında, yavrularının yanında, kurtun yavrularını yememesi için yeni çobanlar bekler. Oysa kurt asla çobanaldatan kuşunun yavrularının peşinde değildir. O, çobanı altadacak birilerine ihtiyaç duyar. Çobanın zaaflarını bilir. Acıma duygusunu kullanır. Egosuna yenileceğini, küçücük bir kuşu yakalayamamanın ezikliğiyle peşinden gitme arzusunu kullanır. Egosunun peşinden gideceğini bilir. Bunları kurt yapamaz. Bunu yapacak olan çok küçük, sevimli, yaralı görünümlü bir kuştur.”

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.