Yeni bir balık türü tespit edildi

Yeni bir balık türü tespit edildi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi yakınlarında, ekstrem şartlarda yaşamını devam ettiren ve endemik olma ihtimali bulunan bir balık türü popülasyonu tespit edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3'üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, Yrd. Doç Dr. Deniz Anıl Odabaşı ve araştırma görevlisi Serpil Odabaşı, Tuzla Köyü'nün kuzey doğusunda yer alan doğal sıcak su kaynağında inceleme yaptı. İncelemenin ardından yapılan açıklamada, "Çanakkale ili, Ayvacık ilçesinin Tuzla Köyü'nün kuzey doğusunda yer alan doğal sıcak su kaynağında yaşayan Cyprinodontidae familyasından, Aphanius genusuna ait ve fasciatus türüne yakın diagnostik özellikler sergileyen ve bu ekstrem şartlarda yaşamını devam ettiren ve endemik olma ihtimali bulunan bir balık türü populasyonu tespit edilmiştir" denildi.
Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, belirtilen bölgede ölçülen su kalitesi değerlerinin, bir balığın yaşayabileceği çok nadir ve ekstrem koşullarda olduğu kaydedildi. Bu balık türünün kesin olarak tayini için daha ayrıntılı genetik çalışmalar yapılması gerekli olduğu belirt ilen açıklamada, "Çalışmalar tamamlanıncaya kadar türün neslinin devamını sağlayacak şekilde belirtilen bölgenin her türlü riske karşı korunması önerilmektedir. Bu nedenle Bölge Müdürlüğümüzce, konunun hassasiyetine dikkat çekmek amacıyla ilgili kurumlar ve Tuzla Köyünde faaliyet gösteren jeotermal enerji tesisi yazılı olarak bilgilendirilmiş olup, gerekli koruma tedbirlerin aldırılması ve türün canlılığının takibinin yapılması istenmiştir" denildi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.