'Yeni ABD Başkanı Suriye konusunda değişiklikler getirebilir'

'Yeni ABD Başkanı Suriye konusunda değişiklikler getirebilir'

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Reşetnikov, "ABD'de yeni gelen yöneticilerle Suriye'de barış konusunda bir anlaşmaya varabiliriz. ABD'de yeni başkanın seçilmesi bazı değişiklikler getirebilir." dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı'nın resmi düşünce kuruluşu Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (RISS) Başkanı Leonid Reşetnikov, Ankara Politikalar Merkezi (APM) ve RISS işbirliğinde düzenlenen "Rus-Türk İlişkilerinde Gelecek Perspektifi" toplantısında iki ülke ilişkileri ve Suriye'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Suriye'de çözümü tıkadığını ve burada üç devletli bir yapı oluşturmak istediğini ifade eden Reşetnikov, Suriye'de barışın tesisi için ülkeler arasında ortak çalışmaların bir türlü oluşturulamadığını söyledi.

"Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalıdır"

"Rusya ile ABD ortak bir çalışmaya giremiyor. Rusya ile Suudi Arabistan ortak bir çalışmaya giremiyor. Çünkü farklı amaçlarımız var." diyen Reşetnikov, şunları kaydetti:

"Rusya'nın amacı birleşik bir Suriye'dir, aşırılıkçı güçlerin tasfiye edilmesidir, seçimlerin yapılmasıdır. ABD'nin amacı ise Esed rejiminin tasfiye edilmesi ve Suriye'de 2-3 tane sahte devlet oluşturmaktır. Biz kategorik olarak Suriye Kürtleriyle Kürt sorunu konusunda oynanmasına karşıyız. Bizce Suriye'deki Kürtler kültürel bir otonomiye sahip olmalılar, daha fazlası değil. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalıdır."

"Türkiye'yi harekete sevk eden motivasyonları anlıyoruz"

Reşetnikov, Türkiye'nin Suriye tutumuyla Rusya'nın tavrı arasında büyük bir fark bulunmadığını belirterek, "Biz Türkiye'yi harekete sevk eden motivasyonları anlıyoruz. Karada askeri harekat konusunda ve özellikle esas hedef olan DEAŞ ve eski El Nusra olan Fetih El Şam'ı tasfiye etmek ortak amacımız. Bizim ilkesel farklılıklarımız yok, bazı noktalarda farklılıklarımız var. Bunları çeşitli uzlaşma yöntemleri arayarak çözebiliriz." diye konuştu.

"ABD ile iki defa askeri çatışmanın eşiğine geldik"

Suriye'de son iki ayda ABD ile iki defa askeri çatışmanın eşiğine geldiklerini belirten Reşetnikov, Rusya'nın çatışmalardan kaçınmayı başardığını dile getirdi.

ABD'lilerle sürekli olarak anlaşmaya çalıştıklarını belirten Reşetnikov, "Hiçbir şekilde askeri bir çatışmadan ya da çatışmaya yol açabilecek askeri harekatların yürütülmesinden yana değiliz. Ama ABD'lilerin Suriye'de bambaşka bir amaçları var. Belki ABD'deki seçimlerden sonra Nobel Barış ödüllü arkadaşımız, hani o 'barış savaşçısı' dinlendiği zaman, yeni gelen yöneticilerle Suriye'de barış konusunda bir anlaşmaya varabiliriz. Çünkü bu başkanla barış konusunda anlaşmak mümkün olmadı. ABD'de yeni başkanın seçilmesi bazı değişiklikler getirebilir. ABD'nin Suriye politikasından sorumlu görevlere gerçekten anlaşmak isteyen insanlar gelirse o zaman anlaşabiliriz. Şu anda ABD'de gerçekten anlaşma isteği görmüyoruz."yorumunu yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.