'Yemen'de siviller hedef alınıyor'

'Yemen'de siviller hedef alınıyor'

BM Acil Durumlar Koordinatörü O’Brien, Yemen'de çatışan tarafların insan hayatına değer vermediğini ve sivilleri hedef aldığını belirtti.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, Yemen'de çatışan tarafların insan hayatına değer vermediğini ve sivilleri hedef aldığını belirterek, çatışmalardan kaçan sivillerin bile hava operasyonlarının hedefi olduğunu bildirdi.

O’Brien, Yemen'deki acil insani krize ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin yakıt ve gıda gibi en temel gereksinimlerinin sağlanamamasının tüm Yemen üzerinde çok yıkıcı etkisi olduğunu söyledi.

Nüfusun yüzde 80'ini oluşturan 21 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydeden O’Brien, çatışmaların şiddetlendiği mart ayından bu yana bin 400'ü sivil 2 bin 800'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Çatışan tarafları da sert şekilde eleştiren O’Brien, "Yemen'de çatışan taraflar insan hayatına zerre kadar önem vermiyor. Sürekli okullara, hastanelere, enerji istasyonlarına, su kaynaklarına ve alt yapıya saldırı gerçekleştiriyorlar. Bir milyondan fazla kişi evlerini terk etti. Bazıları kaçarken bile hedef alındı" dedi. 

Harad'da yerlerinden edilmiş bir grubun hava saldırısına maruz kaldığını ve 4 sivilin öldüğünü kaydeden O’Brien, Aden, El-Dhale ve Taiz'de de sivillere saldırılar olduğunu bildirdi.

'Ülkeden geriye bir şey kalmayacak'

Yemenli bir kadının BM görevlilerine, 'böyle giderse ülkeden geriye bir şey kalmayacak' dediğini aktaran O’Brien, 20 milyondan fazla kişinin temiz su ve hijyenden mahrum olduğunu, ülkede salgın hastalıkların baş gösterdiğini vurguladı.

O’Brien, 22 vilayetten 10'unda gıda yokluğu nedeniyle acil durum ilan edildiğini belirterek, "Yemen'de insani yardım ulaştırılması büyük sorun. Limanlarda bekletilmeler, yakıt sıkıntısı, konvoyların arama noktalarında sürekli durdurulması ve aktif çatışmalar yardımların ulaştırılmasına sekte vuruyor" ifadelerini kullandı.

Yemen ekonomisinin yüzde 90 oranında ithalata dayalı olduğunu ve bunun çatışmalar nedeniyle son derece kısıtlandığını da hatırlatan O’Brien, halkın yaşamını sürdürebilmesi için temel ihtiyaçların ithal edilmesinin sağlanmasını istedi.  

BM Suriye Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in insani yardım için taraflara çatışmalara ara vermeleri çağrısını yineleyen O’Brien, ara verilmesi halinde sivillerin güvenli bölgelere geçebileceğini ve kendilerine hayati ihtiyaçlarının ulaştırılabileceğini söyledi.

BMGK'dan müzakere ve ateşkes çağrısı

BM Güvenlik Konseyi de bugün kabul ettiği basın bildirisiyle Yemen'deki tüm taraflara gelecekteki müzakerelere katılma ve kıtlık tehlikesinin giderek arttığı ülkede tüm noktalara insani yardım ulaşmasını sağlamaları çağrısı yaptı.

Çatışmalara insani yardım arası verilmesi talepleri de dile getirilen bildiride, bu insani aranın, sürdürülebilir ve uluslararası gözlemciler tarafından denetlenebilir bir ateşkese dönüşmesinin beklendiği ifade edildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.