Yemen'de 20 bin yazma eser dijital ortama aktarılıyor

Yemen'de 20 bin yazma eser dijital ortama aktarılıyor

Başkent Sana'da Osmanlı döneminden kalma 20 bin el yazması eser, muhafaza edildikleri sandıklardan çıkartılarak dijital ortama aktarılıyor.

Yemen Yazma Eserler Müdürlüğü, Osmanlı döneminden kalma 20 bin civarında Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazma eserin restorasyonunu yaparak dijital ortama aktarmaya başladı. Eski Sana bölgesindeki Yazma Eserler Müdürlüğü binasında eserler, yeniden ciltlenip bakımları yapılarak tasnif ediliyor.
 
Eserlerin çok eski olması ve bir çoğunun çeşitli haşereler tarafından tahrip edilmesi nedeniyle uzun uğraş verdiklerini vurgulayan kurumun yetkilisi Elham Haydra, "Uzman ekibimiz tarafından eserlerin sayfa sayfa bakımı yapılıyor. Ardından eğer ihtiyaç varsa ciltlenip dijital ortama aktarılarak arşivleniyor" dedi.
 
Eserlerin büyük bir titizlikle elden geçirildiğini dile getiren Haydra sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Burada üç ayrı kütüphanemizde yaklaşık 20 bin el yazması var. İlk kütüphanemizde 3 bin 935 yazma eser, ikincisinde ise 13 bin yazma eser bulunuyor. Geriye kalan yazmalar ise henüz elden geçirilmiş, düzenlenmiş değil."
 
Düzenlenmesi ve restorasyonu tamamlanan eserlerin dijital ortama aktarılması ve kataloglanması tamamlandıktan sonra dijital kopyalarına ulaşılması mümkün olacak.
 
El yazmalarının sergilendiği salon, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılarak ziyarete açılmıştı. 
 
Öte yandan Arap harfli Türkçe yazma eserlerin ise Sana Üniversitesi Türk Dili ve Tercüme Bölümü'yle TİKA tarafından ortaklaşa kataloglanması ve arşivlenmesi konusunda girişim başlatıldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.