Yemen mimarisinin vazgeçilmezi kameriye

Yemen mimarisinin vazgeçilmezi kameriye

Yemen denince akla gelen ve farklı mimarisi ile sembolleşen Yemen evleri kameriye sanatı ile süsleniyor.

Sinan Yiter'in haberi:

Tarihi, ev sahipliği yaptığı devletler, sahip olduğu medeniyetler mozaiği ile Ortadoğu'nun kadim ülkesi Yemen, kendi adıyla özdeşleşen evleriyle ve bu evlerin sahip olduğu kendine has mimarisi ile görenleri büyülüyor.

Yaşı 2500 yıl olarak kabul edilen başkent Sana'daki Bab el-Yemen'de bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Yemen evlerini süsleyen ''kameriye'' sanatı ise zarafetiyle dikkati çekiyor.

Çoğu kırmızı tuğladan ve kerpiçten inşa edilmiş Yemen evlerinin ''tacı'' kameriyeler, günümüz mimarisinde PVC ve alüminyum teknolojisine karşı direnirken, yeni yapılan binalarda da yerini muhafaza ediyor.

-Bina girişleri ve pencere üstlerinin vazgeçilmez süsü

Kameriye sanatı günümüzde geleneksel yöntemlerle yaşatılmaya devam ederken, en çok kullanım alanları olarak bina dış cepheleri ve pencere üstleri öne çıkıyor.

Evleri süsleyen kameriyelerin bazılarında Lafza-i Celal (Allah), Lafza-i Nebi (Muhammed) ve Kelime-i Tevhid işlenirken, bazılarına da yıldız, güneş ve lale motifleri nakşediliyor.  Kameriye ustası Cemil Hüseyin Muhammed Ebu-Zeynkameriye sanatını yaşatmaya çalışan sanatkarlardan biri.

Ebu Zeyn, kendi atölyesinde ürettiği kameriyeleri, evlerini bu sanatla süslemek isteyen ev sahiplerinin hala tercih ettiğini belirterek, meraklıları için üretime devam ettiğini söylüyor. Ebu Zeyn, bina girişlerine ve dış cephelerine Lafza-i Celal gibi yazıların çok talep gördüğünü belirterek, alüminyum ve PVC gibi teknolojilerin karşısında bu sanatı yaşatmaya çalıştığını ifade ediyor.

Her sektörde olduğu gibi Çin malları tehdidinin kendi sektörlerinde de yaşandığını kaydeden Ebu Zeyn, Çinli imalatçıların ''Yemen motifli'' kameriye, kartonpiyer, alçıpan gibi ürünlerinin piyasada bulunduğunu hatırlatıyor,

Yarım daire şeklindeki bir kameriyeyi 40 dakika gibi kısa bir sürede imal eden Ebu Zeyn'in alçı üzerine işlediği sanat eski ve yeni tüm Yemen evlerinde göz doldurmaya devam ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.