Yemen insani krizin eşiğine geldi

Yemen insani krizin eşiğine geldi

"Kararlılık Fırtınası" operasyonu kapsamında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun havadan, Husilerin karadan saldırıları Yemen'i insani krizin eşiğine getirdi.

Güvenlik ve sağlık alanında problemlerin yaşandığı, temel hizmetlerin verilemediği ülkede halk, istikrarın yeniden sağlanacağı yönündeki umutlarını yitirmiş durumda. 

Husi militanlarının yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları ile koalisyon güçlerinin "korkulu geceler" şeklinde nitelendirilen bombardımanları ve yoğun sokak çatışmaları nedeniyle özellikle başkent Sana sakinleri, evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Başkent Sana'dan göç ediş hikayesini anlatan özel sektör çalışanı Muhammed el-Adini, operasyon başladıktan sonraki on gün, çok gergin geceler geçirdiklerini, daha fazla dayanamayıp Taiz kentine gittiklerini söyledi.

Adini, yakıt ve gıda yardımı yapılmaması, elektrik kesintileri ve gelecek korkusu nedeniyle Yemenlilerin tümünün büyük tedirginlik yaşadığını ifade etti.

İnsan hakları kuruluşları da abluka altındaki bazı bölgelerde özellikle fakir ailelerin gıda ve ilaç temin edemediğine dikkati çekti. 

Ülkedeki durumla alakalı olarak Oxfam yardım kuruluşu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Yemen'deki insani durum endişe verici. Ülke nüfusunun yüzde 60'ı yardımlara güveniyor. Yoğun hava saldırıları gıda ve yakıt eksikliği yaşanmasına, insani krizin büyümesine neden oluyor" denildi.

Açıklamada ayrıca, mevcut durum nedeniyle Yemenlilere desteğin artırılması gerektiği, aksi takdirde ülkede insanlık krizinin yaşanacağı kaydedildi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.