Yemen Devlet Başkanı ülkesini terk etti

Yemen Devlet Başkanı ülkesini terk etti

Yemen'de Husilerin, Devlet Başkanlığı yakınlarında hava üssünü geçirmesinin ardından Yemen Devlet Hadi'nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Yemen'de müttefik ordu birlikleri tarafından desteklenen Husiler, Devlet Başkanlığı Sarayı'na yalnızca 60 kilometre uzaklıkta bulunan El Anad hava üssünün kontrolünü ele geçirdi. Aden'in kuzeyinde bulunan üssün kontrolünü alan Husilerin Aden'e doğru hareket etmesinin ardından YemenDevlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Hadi destekçilerinden konuyla ilgili açıklama gelmezken, Aden'deki üssün ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra başkanlık muhafız alayında bulunan bir kaynak, Hadi'nin başkanlık sarayındaki helikopter ile bilinmeyen bir yere gittiğini kaydetti. Ancak Hadi'nin yardımcısı, Yemenli liderin yalnızca Aden kenti içinde daha güvenli bir alana gönderildiğini belirterek, ülkeyi terk etmek gibi bir fikri olmadığını bildirdi. Yemenli bir tanık ise, başkanlığa ait araç konvoyunun saraydan ayrıldığını ifade etti.

Yemen Devlet Başkanı Hadi, geçtiğimiz hafta 6 devletli körfez ülkeleri işbirliği konseyi ve Arap Ligi'nden askeri yardım talebinde bulunmuştu.

ABD TEYİT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, silahlı grupların Yemen'de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen'in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Psaki, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, "Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim" dedi.

Hadi'nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, "Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık" ifadesini kullandı.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.