Yemeklere bol bol serpilen tuz, vücudun baş düşmanı!

Yemeklere bol bol serpilen tuz, vücudun baş düşmanı!

Prof. Dr. Tekin Akpolat, günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamanın birçok hastalıklardan korunmak için önemli olduğunu belirtti.

Akpolat, "Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Bu yüzden tuz yerine sirke, nar ekşisi yada limon suyu kullanmalıyız." dedi.

Liv Hospital Nefroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat '11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası' öncesinde günlük tuz kullanımı ile ilgili bilgiler verdi. Baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermenin tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirten Akpolat, “Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Bu yüzden tuz yerine sirke, nar ekşisi yada limon suyu kullanmalıyız. Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekliyorlar? Buna izin vermeyin, sağlığınızı koruyun.” şeklinde konuştu.

Böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini azaltmanın önemine dikkat çeken Akpolat, “Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyebilir. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerden birisi de tuzun azaltılmasıdır. Yüksek tansiyon için önemli olan sofra tuzu olarak bilinen NaCl’dür. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alır. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarının 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmektir." diye konuştu.

'YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ KOYMAYIN'

En önemli tuz kaynaklarının yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek olduğunu söyleyen Akpolat, tuz tüketimini azaltacak 10 pratik öneride bulundu. Akpolat, “Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun. Yemek pişirirken ve pişirdikten sonra tuz koymayın, Tuzu azaltılmış peynir yiyin. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanın. Dışarıda yemek yerken seçici olun. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakın.” ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.