Yemedik yedirdik

Yemedik yedirdik

Beklentileri aşan enflasyonu yine gıda tetikledi.

Üreticiden tüketiciye varana kadar neredeyse 5 kat artan yüksek gıda fiyatları etkisiyle TÜFE, ocakta % 1.82 artarken, yıllık artış da % 9.58 oldu. Maliye Bakanı Ağbal, “Enflasyon çift hanelere çıkmadan, alacağımız tedbirlerle, 2016'da enflasyonda aşağı yönlü trendi izleriz” dedi.   

Enflasyon bu yılın ilk ayında da yüksek gıda fiyatlarının kurbanı oldu. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ocak ayında, üreticiden tüketiciye varana kadar neredeyse 4-5 kat zamlanan yüksek gıda fiyatları, asgari ücret zammı ve tütün kalemlerindeki yükselişler öncülüğünde yüzde 1,7'lik beklentilerin hafif üzerinde yüzde 1.82 arttı. Aylık bazda yüzde 4.28 ile en yüksek artışlarından birini gerçekleştiren gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin manşet enflasyon üzerindeki etkisi de yaklaşık 1 puan oldu. Bu kalemdeki yıllık artış aralık ayındaki yüzde 10.87'den ocak ayında yüzde 11.69'a yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, enflasyondaki yıllık artış da aralık ayındaki yüzde 8.81'den ocak ayında yüzde 9.58'e çıktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ocak ayında enflasyonda tütün ve alkollü içkiler ile gıda kalemlerinin ve asgari ücretteki artışının etkili olduğunu belirterek, “Ümit ediyoruz ki enflasyon çift hanelere çıkmadan, alacağımız tedbirlerle, 2016 yılında enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz” dedi.

PİYASA ÜSTÜ ARTIŞLAR VAR

Bakan Ağbal, A Haber'de enflasyonu değerlendirdi. Gıda enflasyonunun arttığına işaret eden Ağbal, “En fazla üzerinde durduğumuz konu, Sayın Tarım Bakanımız da ifade ediyor, kırmızı ette ve ekmekte hakikaten piyasada oluşmaması gereken fiyat artışları var. Bunların üzerine gideceğiz” ifadelerini kullandı. Asgari ücret artışı ve kur hareketlerinin enflasyonu yukarı çekecek diğer faktörler olduğunun altını çizen Ağbal, “Özellikle bizim bu yıl içinde hem para politikasında hem da maliye politikasındaki duruşumuz enflasyonla mücadelede belirleyici olacak” diye konuştu.

DÜŞÜŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

TÜİK verilerine göre, konut kaleminde de % 1.71'lik artış yaşandı. Bunda geçen ayki elektrik fiyatı artışının etkili olduğu belirtiliyor. Ocakta tek düşüş ise % 6.71 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı.

GIDA FİYATI KONTROL EDİLSİN

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak, “Gıda Komitesi çalışmaları çerçevesinde, gıda fiyatlarının kontrolüne yönelik çalışmaların cevap vermesi daha kritik bir hale geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar en fazla güney illerinde arttı

Türkiye'de ocak ayında yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge, yüzde 10,67 ile 'Adana, Mersin' ve 'Gaziantep, Adıyaman, Kilis' oldu. TÜİK verilerine göre, söz konusu dönemde bu bölgeleri yüzde 10,49 ile 'İzmir' izledi. En düşük fiyat artışı ise yüzde 8,60 ile 'Tekirdağ, Edirne, Kırklareli' bölgesinde gerçekleşti. Yıllık bazda TÜFE artışı Ankara'da yüzde 9,70, İstanbul'da ise yüzde 8,98 olarak hesaplandı.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.