Yazma Kur'anlar Türkiye'ye emanet

Yazma Kur'anlar Türkiye'ye emanet

Tayland'ın Müslüman nüfusa sahip Patani bölgesinde bulunan tarihi el yazması Kur'an-ı Kerimler Türkiye'de restore ediliyor.

İHH'nın girişimleriyle daha önce 6'sı restore edilen kutsal emanetlerin 13'ü daha Türkiye'ye getirilecek.
 
Tayland'ın Patani bölgesine Osmanlı'nın da aralarında bulunduğu İslam devletlerinden yüzlerce yıl önce getirilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, Ahmediye Medresesi'nin müzeye dönüştürülen odasında sergileniyor. Yaşadıkları baskı ve asimilasyona rağmen Müslüman Malayların yıllardır korumayı başardığı el yazması Kur'an-ı Kerimlerden bazılarının onarılması için bölgeye gelen İHH İnsanı Yardım Vakfı görevlilerden yardım istendi.
 
TOPLAM 72 ADET EL YAZMASI VAR
 
Medrese Müdürü Muhammed Lüftü, İHH'nın bölgeye gelmesiyle el yazması eserlerin kıymetini daha iyi anladıklarını söyledi. İHH'nın konuyu dünya kamuoyuna ulaştırdığını anlatan Lütfü, 'Buradaki eserlerin yok olmaması için bizlere destek verildi. En eskisi 6 asrı aşan Kur'anların tamiri için vakıf büyük çaba gösterdi. Eserlerden altısının onarımı Türkiye'de yapıldı' diye konuştu. Lütfü, medresede müze oluşturduklarını vurgulayarak 'Şu anda medresemizde farkı yüzyıllara ait 72 Kur'an bulunmaktadır. Bunlardan 13'ü daha İHH aracılığıyla Türkiye'ye onarım için gönderilecektir.' ifadesini kullandı.
 
Çin'e giden tüccarlar yanlarında getirmiş
 
Müslüman tüccarların Çin'e giderken bölgede konakladığına dair bilgiler var. Kur'anları onların getirdiği tahmin ediliyor. Müzede Asya, Hindistan, Hicaz, Afrika, ve Osmanlı'dan gelen Kur'anlar mevcut.
 
Arşiv Dairesi restore etti
 
İHH yetkililerinin girişimleri sonucu Patani'deki Ahmediye Medresesi'nden toplanan Kur'an-ı Kerimlerden altısı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı tarafından restore edilmişti. Patani'ye teslim edilen altı el yazması Kur'an-ı Kerim, böylece ait olduğu Ahmediye Medresesi'nde diğer eserlerle sergilenmeye başladı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.