Yazma eserlere şifahane geliyor

Yazma eserlere şifahane geliyor

Türkiye'nin ilk yazma eser konservasyon merkezi Süleymaniye'de kuruluyor. Kitap şifahanesinde 170 bin yazma eser elden geçirileceği gibi bu alanda eğitim de verilecek.

Ayfer Mallı'nın haberi:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynakları olan yazma eserler için harekete geçti. Din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji, fen bilimleri gibi çeşitli konularda yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde toplayan el yazmaları için artık zaman duracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nca hazırlanan projeyle, Türkiye'nin ilk ve tek yazma eser konservasyon merkezi kuruluyor. Yüzlerce yıllık Kur'an-ı Kerim'ler, kitaplar, cönkler, seyahatnameler Eskiden Süleymaniye Doğumevi olarak kullanılan binada şifa bulacak.

170 BİN YAZMA ELDEN GEÇECEK

En eskileri 10. yüzyıla kadar tarihlendirilebilen ve kesin olmamakla birlikte sayıları 300 bini bulduğu tahmin edilen yazma eserler, Bakanlığa bağlı kütüphaneler ve müzeler ile üniversiteler, resmi ve özel kurum-kuruluşlar ile özel koleksiyoncularda bulunuyor. Kitap restorasyonuyla ilgili eğitim almış uzmanların çalışacağı şifahanede, öncelikle kütüphanelerdeki 170 bin cilt eser sırayla onarılacak. Uzmanlar öncelikle, kütüphanelerdeki yazmaları tasnif edecek ardından restore edilecek eserleri ve çalışma takvimini belirleyecek. Şifahanede, yazmaların yapım teknikleri ve malzemeleri araştırılacak. Ayrıca bozulmayı önleyecek yöntemler geliştirilecek.

EĞİTİM YAPILACAK

Şifahane, aynı zamanda bir de eğitim merkezi görevi üstlenecek. Yurt dışında kitap restorasyonuyla uğraşan ve eğitime ihtiyacı olan kişilerin Türkiye'de yetiştirilmesi de kitap şifahanesinde yapılacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.